Predstavljanje projekta "TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu"
photo: CEM Travnik
Aktuelno

Predstavljanje projekta “TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”

U prostorijama Centra za edukaciju mladih u Travniku jučer je predstavljen projekat „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“, koji sprovodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Travnik.

Nosilac projekta je Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ, uz partnere: Centar za edukaciju mladih, Općina Travnik, Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet „Vitez“ Travnik, te travničke firme GS-tmt d.o.o. i Nobil d.o.o.

“TRIK” projekat će podržati samozapošljavanje mladih na području općine Travnik, kroz uspostavljanje biznis inkubatora za projekte namijenjene osnivanju novih start-up mikro i malih preduzeća, te kroz uspostavljanje Fonda za podršku samozapošljavanju na nivou općine Travnik, iz kojeg će se finansirati uspostavljanje novih preduzeća.

Biznis inkubator će mladima pružati poduzetničku obuku i obezbijediti im pristup opremi i infrastrukturi potrebnoj za pokretanje firmi. Zajedno sa Fondom predstavlja trajneaktivne mjere zapošljavanja koje će doprinijeti povećanju broja novoregistrovanih poslovnih subjekata na području općine Travnik i stvoriti  stimulativno poslovno okruženje.

Planirano je da, kroz aktivnosti projekta i zajedničko djelovanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, u narednih 20 mjeseci povećamo zapošljivost ukupno 140 mladih ljudi, uz osnivanje 10 novih start-up preduzeća. Partnerstvo će u okviru svog djelovanja izraditi i Akcioni plan zapošljavanja za Općinu Travnik, te će omogućiti novoosnovanim start-up firmama da svoje ideje predstave potencijalnim investitorima.

„TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“ finansira Europska unija, u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”. Projekat podržava rad ukupno 15 Partnerstava za zapošljavanje u BiH, koja će otvoriti više od 620 novih radnih mjesta i povećati zapošljivost skoro 2.000 nezaposlenih kroz obuke i prekvalifikaciju.

Centar za edukaciju mladih Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!