Arhiva

PREDSTAVLJAMO: prof. dr. Hadžib Salkić

Svi koji ga poznaju, svjesni su količine njegovog svakodnevnog vrijednog rada i odricanja.

Kroz ulogu inicijatora i organizatora nebrojenih humanitarnih aktivnosti (Liga humanista) do stjecanja i djeljenja novih znanja o informacionim tehnologijama, prof. dr. Hadžib Salkić, rođeni Gračanlija, je u Travniku odavno ostavio dubok trag.

Kako sam ističe, ni doktorska, ni prethodne titule ne bi bile ostvarive bez bezrezervne podrške njegove porodice, supruge Almire i njihovih troje djece. Snimajući prošlogodišnji Ramazanski program i sami smo se uvjerili u to.

Kao prodekan i redovni predavač na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta u Travniku nije umanjio svoje aktivnosti. Osnivač je tri međunarodne konferencije iz oblasti informatike, a autor je više od 40 naučno-stručnih radova. Gost predavač je na Univerzitetu u Tambovu (Rusija), Univerzitetu u Štipu (Makedonijia), MBS-u u Beogradu (Srbija).

Odluka da uđe u politiku, kao nosilac liste A-SDA na predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini za Općinsko vijeće Travnik, uslijedila je, kako sam kaže, iz nezadovoljstva aktuelnim stanjem na području općine Travnik:

“Nemoguće je da, na primjer, neka firma posluje negativno, u gubitku, njeni radnici nemaju plate, a direktor pri tom sponzorira neki od sportskih klubova! Sport, kultura i sve ostalo mora imati svoj procenat finansiranja. Takođe, mislim da ova zemlja mora preći na amaterski angažman finansiranja. Zašto ne bi recimo sportisti radili u firmi, ili se školovali, a ne da kao što sada slučaj potpišu prvi ugovor i postaju profesionalci. U svakom slučaju biću zagovornik isključivog poštovanja zakona i borit ću se za interese lokalne zajednice, a ne pojedinca. Moj mandat, ako Bog da, posvetit ću i svi moji postupci bit će podređeni interesu demobilisanih boraca.

Najveća pomoć demobilisanim borcima bi bila da se ispoštuje Zaključak iz 2014. godine koji tretira između ostalog i reviziju broja demobilisanih boraca.

Svi znamo da ih je poslije rata bilo oko 250.000, a sada ih ima duplo više!

Boraca je, nažalost, svakim danom sve manje, a ova, zvanična cifra raste.

Rješavanjem ovog pitanja prava boraca bi se lakše rješavala. Revizija je takođe potrebna i zbog onih koji su dobili penziju na osnovu lažne dokumentacije, čime bi se fond finansiranja popravio. Svakako biću zagovornik stvaranja jednog Saveza demobilisanih boraca i usmjeravanja sredstava iz fondova pomoći boračkoj populaciji na jedno mjesto.

Uspostavljanje Sistema vrijednosti kroz kriterije zapošljavanja, dodjele građevinskih parcela, priključka struje i svih ostalih prava iz Zaključka 2014.godine.

Moja želja i cilj su da od demobilisanih boraca pravimo počasne građane u našim lokalnim zajednicama, a ne socijalne slučajeve, kakvo je, nažalost, trenutno stanje.”

Hadzib Salkić

 

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!