Sveuciliste Vitez
Aktuelno

Potpuno ispunjena Rodna kuća Ive Andrića: Večeras izvedena ”Điđa iz Džordžije” (FOTO)

Điđa iz Džordžije večeras je oduševila i do suza nasmijala publiku u Memorijalnom muzeju ”Rodna kuća Ive Andrića”. Za monodramu Vernese Manov, koja je izvedena u Travniku tražila se stolica više. Predstava je izvedena u sklopu manifestacije ”Ilhamijini dani 2019.”.

Monodrama“Điđa iz Džordžije“ je autorsko, muzičko-scensko djelo književnice Vernese Manov, zaljubljenice u sevdah, kroz jezik i muziku kojom se i bavi gotovo dva desetljeća, pišući stručne tekstove, učeći svoje učenike o ljepotama bh kulturne baštine i pjevajući sevdalinke od malih nogu.

Sve ovo zajedno urodilo je plodom kroz jedan cjelovit program, monodramu koja je upravo spoj svega  napisanog i jedinstven je poetsko-scensko- glazbeni program u kojem autorica priča, izvodi teatarski i pjeva priču i pjesmu o razvoju sevdalinke, sevdaha, povijesti, tradicije, običaja utkanih u novo, svakodnevno ruho našeg života kako bi se priča o sevdahu i kulturnoj baštini BIH prenosila na zanimljiv i inovativan način na mlade generacije, kroz škole i centre za kulturu.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!