Sveuciliste Vitez
Počeli pregovori o novoj vlasti u SBK/KSB
Počeli pregovori o novoj vlasti u SBK/KSB
Aktuelno

Počeli pregovori o novoj vlasti u Srednjobosanskom kantonu

Srednjobosanski kanton bi sredinom februara mogao dobiti novu vladu, izjavio je danas u Travniku predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić, nakon sastanka s predstavnicima Županijskog odbora HDZ-a BiH, posvećenog formiranju kantonalne vlasti.

Mekić je rekao novinarima da je SBK/KSB već mogao imati formiranu Vladu, podsjetivši da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBK/KSB, ali se čekala instrukcija s viših nivoa hoće li eventualno biti uvedeni novi koalicioni partneri.

Kako je rekao, SDA ponovno računa na mjesto premijera te, između ostalog, pretenduje i na Ministarstvo obrazovanja SBK/KSB.

Međutim, ne možemo mi birati, pa da kažemo hoćemo premijera, pa dajte i obrazovanje, dajte nam i privredu… Mora nešto i HDZ BiH birati ili obrnuto – naglasio je Mekić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, Radoje Vidović, potvrdio je da HDZ BiH i SDA idu u formiranje kantonalne vlasti, jer za to imaju kapacitet.

Ove dvije stranke imaju kapaciteta da to urade, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma još je rano reći. Moramo, prije svega, usuglasiti programe, jer je program najbitniji, odnosno ono što će se raditi u iduće četiri godine – dodao je Vidović.

Prema rezultatima oktobarskih opštih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK/KSB, SDA ima deset, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a jednog zastupnika Nezavisni blok.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!