Aktuelno

Održan sastanak predstavnika srednjih škola i nevladinih organizacija Općine Travnik RYCO (FOTO)

Danas je u Travniku održan sastanak predstavnika srednjih škola i nevladinih organizacija sa područja općine Travnik i organizacije RYCO. Cilj sastanka bio je povlačenje sredstava u rasponu od 10 do 20 hiljada KM za srednje škole i nevladine organizacije.

“Mi smo raspisali otvoreni poziv koji iznosi 1.000.000 eura za organizaciju civilnog društva iz srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. RYCO je jedna međunarodna organizacija, odnosno, međudržavni mehanizam koji je osnovan od strane 6 vlada Zapadnog Balkana. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija. Mi direktno želimo da kroz projektne poduhvate radimo sa organizacijama i školama na proces pomirenja, povećanju labilnost mladih Zapadnom Balkanu i njihovom direktnom i indirektnom interkulturalnom učenju. Cilj je da spajamo mlade ljude, da oni mogu putovati regijom i da, ustvari, projektne prijedloge imaju priliku sresti se sa nekim ko je drugačiji – sa ljudima sa kojima generalno nemaju priliku da se upoznaju. To sve doprinosi jednom globalnom cilju, a to je pomirenje na Zapadnom Balkanu što RYCO, kroz neke svoje druge projekte njeguje, ulaže mnogo resursa i pokuša da ispriča jednu dobru regionalnu priču.” -izjavila je Berina Bukva, lokalna koordinatorica RYCO u Bosni i Hercegovini.

Doprinos je dala i Općina Travnik:

“Danas smo održali informativnu sesiju sa predstavnicama Regionalne agencije za mlade – agencijom RYCO. Zaista nas, kao Općinu Travnik raduje da smo imali priliku da predstavnice agencije Rajka održe jednu kvalitetnu sesiju koja ima više ciljeva i nekako su nam otvorili oči. Prvi cilj je bio da nam predstave sve svoje kapacitete, na koji način mogu aplicirati nevladine organizacije i srednje škole na projekte za druženje mladih, projekti u vrijednosti od 10.000 do 20.000 eura i zaista je to impozantna cifra. Drugi cilj je to da su formulari RYCO-a za aplikante jako sadrživi i kvalitetni, te ljudi koji prolaze na projekte RYCO-a, proći će i na mnoge druge projekte koje podržava Europska Unija i to je cilj da našim nevladinim organizacijama i srednjim školama pokažemo način na koji se može kvalitetno aplicirati za jako velika sredstva.” -Faris Hafizadić, pomoćnik načelnika za protokolarne aktivnosti i pitanja mladih Općine Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!