Održan sastanak o izgradnji brze ceste Lašva - Travnik - Jajce
Održan sastanak o izgradnji brze ceste Lašva - Travnik - Jajce
Aktuelno

Održan sastanak o izgradnji brze ceste Lašva – Travnik – Jajce

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je sastanak s predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem, federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i direktorom JP Autoceste Federacije BiH Adnanom Terzićem te izvršnim direktorom za ekonomsko-finansijske poslove u JP Autoceste Federacije BiH Ivicom Ćurićem na kojem je razgovarano izgradnji brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, saobraćajnice koja ima vitalni značaj kako za lokalno stanovništvo, tako i za cijelu BiH.

Sredstva od 100 miliona maraka osigurana su i neophodno je ubrzati aktivnosti kako bi počela gradnja, saopšteno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH, Adnan Terzić, informisao je učesnike sastanka o navedenom projektu, istakavši kako je projekat prolaska kroz poslovnu zonu u Vitezu u završnoj fazi.

Eksproprijacija se ubrzava i prvih 250.000 maraka je uplaćeno za šest vlasnika parcela.

Na sastanku je istaknuto kako je za realizaciju ovog projekta neophodna dalja dobra saradnja vlasti na federalnom i kantonalnom nivou sa općinama kroz koje prolazi brza cesta, sa ciljem brže realizacije projekta i rasterećenja jednog od najopterećenijih bosanskohercegovačkih puteva.

U tu svrhu će se, kako je navedeno, ubrzo održati sastanak u srednjoj Bosni.

Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C središnje područje BiH dobilo bi najbolju saobraćajnu vezu sa središnjom Europom i Jadranom na jugu.

Razmatrano je i kako osigurati sredstva za ostale dionice, a jedna od mogućnosti je udruživanje sredstava kantona iz akciza za izgradnju brzih cesta, navodi se u saopštenju.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!