Obustavlja se rad dječjih vrtića u Srednjobosanskom kantonu
Obustavlja se rad dječjih vrtića u Srednjobosanskom kantonu
Aktuelno

Obustavlja se rad dječjih vrtića u Srednjobosanskom kantonu

Rad dječjih vrtića u Srednjobosanskom kantonu bit će obustavljen, odlučio je u petak Krizni štab SBK/KSB, iz kojeg su potvrdili da, trenutno, nema zaraženih koronavirusom u tom kantonu, dok je rješenje za samoizolaciju do sinoć dobilo 67 osoba.

Situacija u SBK/KSB i dalje je povoljna, jer nemamo zabilježenih slučajeva zaraze, niti visoko izraženu sumnju koja bi zahtjevala testiranje i daljnje zbrinjavanje. Do sinoć smo imali 67 izdatih rješenja o samoizloaciji, a danas je taj broj znatno veći. To je rezultat odluke o proširenju broja zemalja iz kojih se putnici, po dolasku u BiH, trebaju staviti u samoizolaciju, a uz Italiju, to uključuje i ostale zemlje s kojima imamo jako intenzivnu suradnju, poput Njemačke, Francuske i Španjolske – rekao je novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB Sead Karakaš.

Putnicima u BiH upućen je apel da postupe odgovorno i da se obvezno jave najbližoj higijensko-epidemiološkoj službi, kako bi dobili daljnja uputstva.

Krizni štab SBK/KSB danas je raspravljao i o potrebi nabavka dodatnog broja respiratora.

Trenutno, imamo 15 respiratora u SBK/KSB i to je malo, pa smo razgovarali o potrebi hitne nabavke dodatnih. Premijer je bio na našem sastanku, tako da očekujemo tu odluku – naglasio je Karakaš.

Ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić rekao je da je Krizni štab SBK/KSB danas raspravljao i o mogućnostima proširenja bolničkih kapaciteta, te je naglasio da je prevaziđen raniji problem odbijanja pojedinaca da postupe po rješenjima za samoizolaciju.

Inspekcije rade po planu i trenutno nemamo slučajeva, koje smo ranije imali, da ljudi odbijaju preuzeti ova rješenja. To je, za sada, prevaziđeno jer i građani sve više uviđaju ozbiljnost situacije – naglasio je Matić.

Nakon što je, u idućih 15 dana, obustavljena nastava u školama, odloženi javni skupovi, te donesena odluka o zatvaranju vrtića, u Kriznom štabu SBK/KSB ističu da su spremni i na uvođenje restriktivnijih mjera.

Krizni štab ranije je, također, naložio pojačan epidemiološki nadzor za ustanove za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, te kazneno-popravne ustanove.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!