Sveuciliste Vitez
Objekat travničkih uspomena ovih dana nestaje, mijenja ga moderniji i korisniji objekat
Objekat travničkih uspomena ovih dana nestaje, mijenja ga moderniji i korisniji objekat - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Objekat travničkih uspomena ovih dana nestaje, mijenja ga moderniji i korisniji objekat (FOTO)

Hotel Orijent Travnik otvoren je u maju 1973. godine na lokalitetu nekadašnje gradske kafane “Lipa”. Gostima je nudio smještaj u “B” kategoriji, te je raspolagao sa ukupno 126 ležaja i pratećim sadržajima. Nezaboravan dio kompletnog ugođaja činila je vanjska bašta u debeloj hladovini, omiljena lokacija za predah Travničana i gostiju.

Autorica projekta bila je Smilja Janjušević, a enterijer je dizajnirao profesor Zlatko Ugljen, oboje iz Sarajeva.

Kroz godine postojanja ovaj je objekat bio centralna lokacija dolaska svih poznatih ličnosti, ali i proslava i svečanosti koje su se ovdje dešavale. Prestankom postojanja kombinata “Borac”, te OOUR-a “Ugostiteljstvo” počinje završetak priče o tada jedinom travničkom hotelu, ali i godine njegovog propadanja.

Dominantna lokacija ipak je privukla privatne investitore, te je 2017. godine kompanija “Bajra” objavila da je kupila hotel, a arhitekta Senad Ibrišimbegović je, na zahtjev investitora, uradio idejno rješenje.

Novi hotel bi trebao imati 60 soba i deset apartmana, a predviđeno je da će u sklopu hotela poslovati i moderno kino, nacionalni restoran te moderan wellness centar.

Osjećaji Travničana su podijeljeni, u jednu ruku žale što nestaje objekat za koji ih vežu uspomene, a istovremeno se nadaju novom modernom objektu kakav i priliči Travniku.

U našoj fotogaleriji pogledajte početak rušenja i uklanjanja ovog travničkog objekta.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!