Aktuelno

Obimne pripreme za manifestaciju Meokrnje 2017

Organizacioni odbor manifestacije Meokrnje 2017 danas je u Travniku održao svoj prvi sastanak.

Kvalitetan sastav ovog Odbora garancija je da će se zamišljeno i realizovati, a na današnjem sastanku bilo je zaista dosta inicijativa i prijedloga.

Nevzudin Vihrić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Srednja Bosna, za Agenciju DAN je izjavio da su ideju obnove spomenika poginulim borcima narodno oslobodilačkog rata 1941-1945, te izgradnju spomenika svim borcima i učesnicima rata 1992-1995 godine pokrenuli i realizovali uz ovo i Udruženje antifašista NOR-a 1941-1945 općine Travnik, te Mjesna zajednica Gluha Bukovica.

Radovi na obnovi i izgradnji se privode kraju, pa je namjera organizatora da se na Meokrnju upriliči svečano otvaranje ovog spomen obilježja čime bi se i narednim generacijama u amanet ostavilo trajno podsjećanje na velike žrtve naroda ovog kraja u borbi za slobodu. Vihrić je posebno dodao da se nada da u budućnosti neće biti potrebe za izgradnjom ovakvih spomenika.

Nekoliko konkretnih  prijedloga koji su naišli na opšte odobravanje i podršku ostalih članova Odbora iznio je načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista NOR-a 1941-1945 općine Travnik rekao je za Agenciju DAN da ima potrebu posebno da se zahvali Mjesnoj zajednici Gluha Bukovica čiji su mještani do sada odradili najveći dio posla na obnovi i izgradnji.

“Zajednički ćemo, 10. septembra 2017. godine na Meokrnju prirediti jednu lijepu manifestaciju i ovim putem pozivam sve građane, antifašiste i borce da joj prisustvuju. Zajedno sa ostalim organizatorima očekujemo da će ovo biti jedna velika i veličanstvena manifestacija.” – rekao je Lolić.

U daljem toku sastanka, članovi Organizacionog odbora iznosili su svoje prijedloge i sugestije, od kojih je većina i načelno prihvaćena, te će se odmah u narednim danima krenuti sa njihovom realizacijom.

Po svemu viđenom na današnjem sastanku, zaista je za očekivati da manifestacija Meokrnje 2017 postane tradicionalna, te da iz godine u godinu na jednome mjestu okuplja sve patriote Bosne i Hercegovine.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!