Sveuciliste Vitez
Obilježena godišnjica osnivanja Stranke za BiH
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Obilježena godišnjica osnivanja Stranke za BiH

Danas je u Travniku upriličena Press konferencija u povodu obilježavanja 22. godišnjice Stranke za BiH. Ovom prilikom predstavnici stranke iz Travnika, prof.dr. Muhamed Čurić, te prof.dr. Samir Zuparević, podsjetili su na put koji je prošla ova politička opcija, od samog osnivanja do danas.

Kako je danas rečeno, ideja cjelovite BiH ostala je očuvana sve do danas: “Sam naziv Stranke za BiH govori na određen način da smo mi stranka koja se u kontinuitetu bori za državu BiH, za taj ustavno-pravni status i za opstanak BiH, jer to je faktički prioritet stranke. Samim tim što je to građanska stranka, prioritet je pojedinac, znači građanin BiH”, kazao je između ostalog prof. Čurić

Predstavljena je i izborna platforma simboličnog naziva “Proboj”, koja propagira sve, već davno postavljene ideje, a donose boljitak za građane BiH. Stranka za BiH ukazuje i na problem dijaspore, koja je sada zastupljena u procentu od 37% i taj broj se ne smije povećavati. Stoga je važno kreirati životno okruženje, naročito za mlade, koji svoje mjesto mogu i treba da nadju u svojoj državi.

Osim toga, borci su jedna od kategorija društva, čija se uloga u stvranju BiH ne smije zanemariti, i shodno tome, potrebno je da ostvare svoja prava dostojna čovjeka.

Upravo, Stranka za BiH se uvijek zalagala za poštivanje ljudskih prava na što je tokom svog izlaganja podsjetio prof. Zuparević: “Stranka za Bosnu i Hercegovinu od svog osnivanja pa danas kao stranka centra se uvijek zalagala za poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Primarna zadaća stranke, i kada je bila u vlasti i sada u opoziciji, bilo je usklađivanje ustava Bosne i Hercegovine sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, što ni do dan-danas nije izvršeno. Osim toga i ostala ljudska prava običnih građana, od završetka rata pa do danas se i dalje krše. Nije ostvaren neki značajniji napredak, izuzev kozmetičkih promjena na poštivanju ljudskih prava u BiH tako da je tu pred nama mnogo posla”,istakao je Zuparević.

Predstavnici Stranke za BiH, naglasili su potrebu promjene Ustava Federacije BiH i SBK, kao mješovitog kantona, gdje se dešavaju određene blokade. Upravo radi toga, kako su kazali, otežan je rad, a to dovodi do zaostataka u oblasti političkog, pravnog , socijalnog i ekonomskog fukcioniranja kantona.

U tom smislu naglasili su i da Stranka za BiH može ponuditi određena rješenja.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!