Sveuciliste Vitez
Neujednačen pristup pružanja podrške porodicama koje su žrtve nasilja u SBK/KSB
photo: FENA/Mevlida Ridžal
Aktuelno

Neujednačen pristup pružanja podrške porodicama koje su žrtve nasilja u SBK/KSB

O problemu nasilja u porodici razgovarano je danas na sastanku u Bugojnu, koji je organizirao Gender centar Federacije BiH, u saradnji s Kantonalnim koordinacionim tijelom Srednjobosanskog kantona.

U radu skupa sudjelovali su predstavnici pojedinih nevladinih organizacija, centara za socijalni rad, policijskih stanica, te obrazovnih ustanova iz tog kantona.

-Nasilje u porodici je veoma ozbiljan i složen problem današnjice u BiH, ali naša zemlja nije ništa drugačija po tom pitanju u odnosu na druge države – kazala je koordinatorica projekta Fatima Bećirović.

Ističe kako je za BiH specifično to što nema ujednačen pristup pružanja pomoći, podršci i radu na rješavanju spomenute problematike u svim sredinama.

– Nastojimo to ovim projektom ispraviti. Mi želimo da žrtva nasilja ima jednak pristup uslugama kojima će biti zaštićena, a počinilac nasilja bude kažnjen u skladu sa zakonom – naglasila je.

Nasilje je, dodaje, krivično djelo i kao takvo bi ga trebalo tretirati.

Održavanjem sastanka u Bugojnu nastavljena je realizacija projekta, koji bi se trebao završiti u februaru iduće godine.

Do tada je planirano da se organizira više radionica, i provedu brojne aktivnosti radi postizanja efikasnije zaštite žrtava porodičnog nasilja na području SBK/KSB.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!