Aktuelno

Neslaganje u Vladi SBK: Ministri SDA za, ministri HDZ-a protiv ”Korona-zakona”

Korona-zakon koji je trebao ublažiti posljedice po privredu uzrokovane epidemijom koronavirusa u našem kantonu odbijen je na danas održanoj sjednici Vlade SBK.

Naime, ministri iz reda Hrvatske demokratske zajednice, njih pet, nisu glasali za ovaj prijedlog zakona, a kao razlog naveli su da je ovaj prijedlog ministarstva privrede bio preambiciozan. Ministri iz reda Stranke demokratske zajednice glasali su za ovaj zakon, ali on nije prošao s obzirom na pet glasova protiv i četiri glasa za.

Ministar privrede SBK, Nisvet Hrnjić, izjavio je kako ovaj prijedlog nije bio preambiciozan, i da ga je Budžet SBK mogao podnijeti.

”Propustili smo jednu kvalitetnu priliku, prijedlog koji smo poslali Vladi na razmatranje je, po mom mišljenju, kvalitetan materijal i nudi niz kvalitetnih rješenja. Nije preambiciozan, u svim važnim stavkama zakona predviđene su veoma kvalitetne mjere osiguranja kantonalnog Budžeta od deficita. Kada se govori o privrednim subjektima koji bi bili podržani kroz ovaj zakon, jasno je rečeno da se prioritet daje subjektima koji su imali zabranu rada nadležnih institucija, ali nisu bili isključeni ni drugi subjekti. Prijedlog zakona je podrazumijevao i oslobađanje realnog sektora od parafiskalnih nameta za vrijeme trajanja nesreće plus 90 narednih dana. Posebno mi je žao što ova stavka nije prošla.” riječi su ministra Hrnjića.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!