BiH

Nastavljeni mirni protesti protiv hidroelektrana u Kruščici

Mještani naselja Kruščica, u općini Vitez, nastavili su i danas mirni protest protiv izgradnje mini hidroelektrana, te tvrde kako ih neće obeshrabriti jučerašnja policijska akcija koja ih je spriječila u pokušaju blokiranja puta izvođačima radova.

Stražarit ćemo i dalje, dok god se neka od nadležnih institucija ne oglasi i dok se nešto ne riješi. Angažovali smo i advokata pa ćemo vidjeti kako dalje, ali to što se jučer ujutro ovdje dogodilo nije se moglo vidjeti godinama – izjavio je za agenciju FENA jedna od okupljenih mještana, Muris Đelilović.

Stanovnici Kruščice borave i dalje u šatoru, u blizini mosta s kojeg ih je jučer udaljila policija, te ponavljaju kako je u toj akciji policija primijenila silu i da je ozlijeđeno više od 20 osoba.

To se nije moglo vidjeti ni u ratu, koliko ih je jučer krenulo na žene koje su mirno sjedile na mostu. Međutim, dok smo živi nećemo dati da proradi elektrana… Ovo nije prijetnja, nego samo ne damo svoje i branimo rijeku – izjavila je Rasema Hidić.

Mještani Kruščice tvrde kako su radovi na izgradnji hidroelektrane već počeli, ali da su i oni angažovali advokata kako bi i pravnim sredstvima pokušali zaustaviti uništavanje rijeke, okolnoga izletišta i turističkog potencijala ovoga područja.

U MUP-u Srednjobosanskog kantona ističu kako Odsjek unutarnje kontrole istražuje navode o prekomjernoj upotrebi sile policije tokom deblokade puta.

– Inspektori Odsjeka za unutarnju kontrolu MUP-a SBK/KSB danas nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju zakonitosti u postupanju policijskih službenika prilikom deblokade javnog puta u mjestu Kruščica – izjavio je za agenciju FENA Hasan Hodžić iz operativnog centra MUP-a.

Iz toga MUP-a su istakli kako su u više navrata upozoravali nezadovoljne mještane Kruščice da javni put ne smije biti blokiran, te da svoja prava moraju ostvarivati putem nadležnih institucija.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!