Najava 75. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu
Najava 75. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu
Aktuelno

Najava 75. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, 22. oktobra 2019. godine obilježit će 75. godišnjicu oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu čime želi da podsjeti građane Općine Travnik da je 22. oktobra 1944. godine Travnik oslobođen od do tada najvećeg poznatog zla koji je harao svijetom, zla koji je prijetio da porobi, uništi i sebi potčini civilizaciju.

22. oktobra 2019. godine u JU “Centar za kulturu općine Travnik“ bit će održana promocija razglednica “Travničkog partizanskog odreda“ kao sjećanje na osamnaest pripadnika “Travničkog partizanskog odreda“ stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Promotori razglednica “Travničkog partizanskog odreda“ su dr. sci. Dženan Dautović, Enes Škrgo i Fuad Lolić, predsjednik Udruženja.

Nakon promocije razglednica “Travničkog partizanskog odreda“ u JU “Centar za kulturu općine Travnik“ održat će se Okrugli stol “75. godina antifašizma u Travniku“ na kojem će učešće uzeti Raif Dizdarević, učesnik NOR-a 1941-1945, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica dnevnih novina “Oslobođenje“, dr. sci. Dženan Dautović, JU “Zavičajni muzej Travnik“, Sejo Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, Nijaz Skenderagić, član UO SABNOR-a BiH, prof. dr. sci. Mirko Pejanović, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i general Armije BiH Mustafa Polutak, predsjednik Skupštine SABNOR-a BiH.

Manifestacija obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu započet će okupljanjem građana Travnika u 15,00 sati ispred Općine Travnik gdje će se formirati povorka koja će uputit  prema spomeniku Mihajlu Petroviću, Šehidskom mezarju i Spomen kosturnici “Majka“ gdje će prijavljene delegacije položiti cvijeće i odati počast stradalim u Drugom svjetskom ratu i Ratu 1992-1995 godine.

U 18,30 u JU “Centar za kulturu općine Travnik“ bit će upriličena i Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu uz bogat kulturno umjetnički program i uz učešće vokalno instrumentalnog sastava “Forte“ iz Donjeg Vakufa i KUD “Turbe“ iz Turbeta.

UABNOR 1941-1945 Općine Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!