Sveuciliste Vitez
Na području općine Novi Travnik povećan broj djece oboljele od morbila
Na području općine Novi Travnik povećan broj djece oboljele od morbila - photo: ilustracija
Aktuelno

Na području općine Novi Travnik povećan broj djece oboljele od morbila

Na području općine Novi Travnik povećan je broj djece oboljele od morbila, nevedeno je u informaciji iz Doma zdravlja Novi Travnik, iz kojeg su upozorili na opasnost širenja i ukazali na važnost vakcinisanja protiv ove bolesti.

Virus morbila ima visok stepen patogenosti i zaraznosti, te postoji opasnost da se bolest proširi. Najbolja prevencija je vakcinisanje MRP vakcinom, a provodi se u obaveznom, redovnom programu vakcinisanja djece – navedeno je u dopisu iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Novi Travnik, koji je, između ostalog, upućen školama i predškolskim ustanovama u toj općini.

Upućen je apel roditeljima da kod djece provjere vakcinacioni status protiv morbila.

Ukoliko niste do sada vakcinisali svoje dijete protiv morbila, javite se ljekaru u Dom zdravlja koji će to provesti i tako spriječiti obolijevanje – stoji u dopisu.

Istaknuto je, između ostalog, da se bolest širi direktnim putem, preko kapljica iz nosa ili ždrijela inficirane osobe, te da inkubacija traje, u prosjeku, 14 dana.

Bolest se manifestuje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim osipom, te su moguće komplikacije poput upale uha i pluća, te vrlo teške upale mozga.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!