Sveuciliste Vitez
Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram, večeras prigodan program na Kalibunaru
Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram, večeras prigodan program na Kalibunaru - photo: Agencija DAN (arhiv)
Ramazanski program 2019

Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram, večeras prigodan program na Kalibunaru

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

U Sarajevu će se u 04.30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05.42 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisu-l-uleme od 10.00 do 13.00 sati.

Vrijeme bajram namaza u Travniku je u 5 sati i 46 minuta. Sabah namaz će se klanjati u 4 sata i 30 minuta.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Centralni bajram-namaz za područje Muftijstva travničkog klanjat će se u Sulejmanija/Šarenoj džamiji u Travniku, gdje će bajram-namaz predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju  bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni.

Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska  mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije  proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Po protokolu Muftijstva travničkog i Medžlisa Islamske zajednice Travnik, u srijedu u 12 sati, na Centralnom šehidskom mezarju Travnik proučit će se Jasin i dova, a obići će se i ostala gradska šehidska mezarja. U Sulejmaniji/Šarenoj džamiji na podne-namazu proučit će se dova.

Večeras će se u Travniku, u prostoru džamije Kalibunar, nakon jacije namaza, upriličiti prigodan program i vatromet.

Agencija DAN/FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!