Sveuciliste Vitez
Muslimani danas obilježavaju Lejletul-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci
photo: Agencija DAN
Ramazanski program 2018

Muslimani danas obilježavaju Lejletul-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti 27. noć mjeseca ramazana – Lejletul-kadr, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

O noći Lejletul-kadra u Kur’anu se navodi: “Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci” (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

U Travniku, u Hadži Ali-begovoj džamiji, večeras će poslije teravih-namaza biti upriličen program za muškarce, a u džamiji Kalibunar, u isto vrijeme i za žene.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!