Sveuciliste Vitez
Arhiva

MUP SBK/KSB: U 2016. godini 970 vozača isključeno zbog alkohola, 684 vozilo bez položenog ispita…

Stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima predmet je svakodnevnog analiziranja te poduzimanja mjera na unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti. Krajem prošle godine, nakon što je uočen negativan trend stanja u ovoj oblasti, sačinjen je Plan mjera na smanjenju broja prometnih nezgoda i njihovih posljedica za period 2016-2017. godine.

Provedbom planiranih mjera uspjelo se u znatnoj mjeri umanjiti najteže posljedice saobraćajnih nezgoda, te je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama za prvih 7 mjeseci ove godine smanjen za 50% u odnosu na isti period prošle godinu.

Naime, u prvih 7 mjeseci 2016. godine, na području Srednjobosanskog kantona u saobraćajnim nezgodama su poginula 4 lica, dok je u istom periodu 2015. godine bilo 10 poginulih lica.

Smanjenje je zabilježeno i u pogledu broja teže ozlijeđenih lica za 20,5% u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih 7 mjeseci 2016. godine u saobraćajnim nezgodama teško je ozlijeđeno 58 lica, a u istom periodu 2015. godine 73.

Smanjen je i broj lakše ozlijeđenih lica za 8,5%, u prvih sedam mjeseci 2016. taj broj iznosi 248 lakše ozlijeđenih lica u odnosu na 271 lice koje je lakše ozlijeđeno u prvih 7 mjeseci 2015. godine.

Istovremeno, broj saobraćajnih nezgoda ostao je na približno istom nivou i iznosi ukupno 1846 saobraćajnih nezgoda za prvih 7 mjeseci 2016. godine, u odnosu na 1843 saobraćajne nezgode koje su se dogodile u istom periodu 2015. godine.

Ovi pokazatelji MUP SBK/KSB obavezuju da nastavi sa mjerama koje su poduzimane u predhodnom razdoblju, od kojih izdvajaju da su njihovi pripadnici u prvih sedam mjeseci 2016. godine iz saobraćaja isključili ukupno 970 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, 684 vozača je isključeno zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, 998 vozila isključeno je zbog neregistrovanosti, a ukupno su na području kantona zbog počinjenih prekršaja iz oblasti saobraćaja izdali 30.632 prekršajna naloga.

Iz navedenih parametara je vidljivo da je segment sigurnosti saobraćaja tokom ove godine imao trend poboljšanja, međutim, nažalost u zadnjih desetak dana na području Bugojna došlo je do saobraćajnih nezgoda koje se posebno vezuju za posljedice 4 saobraćajne nezgode u kojima je smrtno stradalo 6 lica, a ozlijeđena su 3 lica. MUP SBK/KSB taj podatak ozbiljno zabrinjava i upozorava na neophodnost poduzimanja dodatnih napora i hitnih promjene u radu.

Nažalost, i pored provedenih značajnih represivnih mjera koje će pripadnici MUP-a SBK/KSB i dalje provoditi, došlo je do ovakvog stanja, što ukazuje da osim represivnih treba poduzeti i druge neophodne mjere preventivnog karaktera, koje bi trebale biti provođene i od strane drugih organa i institucija.

Iz MUP-a SBK/KSB apeliraju na obrazovne ustanove, auto-škole, stanice za tehničke preglede, mjerodavne inspekcijske organe, medije koje bi svojim sadržajem mogli pripomoći u ostvarivanju poboljšanja sigurnosti saobraćaja, kao i druge organizacije i institucije koje mogu dati doprinos promjenama i poboljšanju sigurnosti saobraćaja boljom saradnjom i koordinacijom djelovanja uz jedan ofanzivniji i istrajniji doprinos, kako bi se ova negativna i nadasve društveno opasna pojava u kontinuitetu smanjivala i svela na najnižu moguću razinu.

MUP SBK/KSB / Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!