Muftija travnički na centralnom programu MIZ Donji Vakuf povodom Lejlei-Bedra
photo: Muftijstvo travničko
Ramazanski program 2018

Muftija travnički na centralnom programu MIZ Donji Vakuf povodom Lejlei-Bedra

U četvrtak, 31. maja 2018. godine, 17-e noći Ramazana, muftija travnički, dr. Ahmed-ef, Adilović, uzeo je učešća u centralnom programu MIZ Donji Vakuf u džematu Torlakovac, povodom Lejlei-Bedra.

Nakon klanjanja jacije i teravih-namaza, polaznici mekteba džemata Torlakovac izveli su splet ilahija i kasida, a Muftija je održao prigodno predavanje. Između ostalog, govorio je o porukama Bitke na Bedru, koja će ostati trajna inspiracija muslimanima u životu na ovome svijetu.

Muftija je istakao činjenicu da su ashabi pred bitku jasno kazali da se pokoravaju Allahu i Njegovom Poslaniku, te da su spremni učiniti sve što se od njih traži. To su i dokazali nepokolebljivim učešćem u borbi i izvojevanom fantastičnom pobjedom.

Shodno tome, Muftija je naglasio da se vjernici stalno trebaju kloniti onoga što je zabranjeno a činiti ono što im je naređeno, te žrtvovati dio svoga vremena, imetka i truda za dobrobit zajednice, kao što su to radili i ashabi.

Pored toga, Muftija je pozvao na preispitivanje rezultata dosadašnjih ibadeta u toku mjeseca Ramazana, te još dosljedniji i iskreniji nastavak ibadeta, kako bi na kraju Ramazana bili bolji nego prije, kako bi se približili Allahovoj milosti i oprostu, te kako bi im njihova dobra djela bila primljena.

Tekst/Photo: Muftijstvo travničko

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!