Mirsad Zaimović: Potrebno uložiti dodatne napore u cilju sklapanja Kolektivnog ugovora
photo: BH Telecom
BiH

Mirsad Zaimović: Potrebno uložiti dodatne napore u cilju sklapanja Kolektivnog ugovora

Povodom medijskih objava u vezi sa sklapanjem Kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBIH, najavom štrajka od strane Sindikata BH Telecoma te plasiranja netačnih informacija u vezi prava i privilegija zaposlenika BH Telecoma, Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma je istakao da je neophodno uložiti dodatne napore da se dođe do kolektivnog ugovora koji neće preferirati bilo kojeg radnika u javnom sektoru.

“Trenutno su pregovori između Sindikata radnika BH Telecoma i Vlade FBiH prekinuti. Potrebno je uložiti dodatne napore da se dođe do Kolektivnog ugovora koji ne bi trebao preferirati bilo kojeg radnika u javnom sektoru. Radnika je, naravno, neophodno zaštititi, ali nikako da prava radnika bilo kojeg javnog preduzeća, pa bio to radnik BH Telecoma ili Elektroprivrede BiH, znatno odskaču u odnosu na prava drugih zaposlenika.

U BH Telecomu nema otpremnina od 100 hiljada KM. U posljednje tri godine niko nije dobio takvu otpremninu, osim one otpremnine koja je propisana pravilnikom, odnosno prepisana iz ranijeg Kolektivnog ugovora o radu.

U BH Telecomu otpremnina iznosi sedam prosječnih plata što je daleko od iznosa koji su navedeni u medijskim objavama. Također, zaposlenici BH Telecoma nemaju nikakva posebna prava kada je riječ o školovanju djece i naknadama za isto”, rekao je Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma.

Poslovna politika kompanije BH Telecom je fokusirana na pozitivne trendove kad je u pitanju povećanje broja korisnika, tehnološki razvoj kompanije i unaprijeđenje ponude usluga.

Izvor: BH Telecom

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!