Sveuciliste Vitez
Ministrica Čerkez: Imamo obavijest o privremenoj mjeri zabrane štrajka prosvjetara u Srednjobosanskom kantonu
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Ministrica Čerkez: Imamo obavijest o privremenoj mjeri zabrane štrajka prosvjetara u Srednjobosanskom kantonu

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona, Katica Čerkez, izjavila je danas kako je od Općinskog suda u Travniku obaviještena o privremenoj mjeri zabrane štrajka prosvjetara u SBK/KSB, koji je najavljen za ponedjeljak, 18. decembra.

Pravobranilaštvo SBK/KSB se, u ime Vlade, obratilo Općinskom sudu u Travniku, a u obavijesti koju smo dobili navedeno je da štrajka nema do okončanja sudskog postupka – izjavila je Čerkez novinarima.

Na pitanje novinara postoje li naznake da bi moglo doći do potpisivanja kolektivnih ugovora za zaposlene u obrazovanju, Čerkez je rekla da novi razgovori predstavljaju jedino rješenje.

– U biti, pregovarački tim Vlade nije završio pregovore sa sindikatima, a što se tiče Ministarstva mi jesmo. Međutim, pregovarački tim Vlade je ‘stariji’ od Ministarstva i njegova je konačna – kazala je Čerkez.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u osnovnim školama SBK/KSB, Goran Puletić, izjavio je Feni da nema nikakve informacije o privremenoj mjeri zabrane štrajka, te da su predstavnici sindikata pozvani u ponedjeljak na ročište u Općinski sud u Travniku.

Sindikati obrazovanja najavili su generalni štrajk u školama za 18. decembra, a osnovni razlog je nezaključivanje kolektivnog ugovora.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!