Menadžment 'Kavata' tvrdi da je postignut dogovor s nezadovoljnim radnicima
Menadžment 'Kavata' tvrdi da je postignut dogovor s nezadovoljnim radnicima - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Menadžment ‘Kavata’ tvrdi da je postignut dogovor s nezadovoljnim radnicima

Nakon što je oko 150 radnika švedske tvrtke za proizvodnju obuće “Kavat” u Novom Travniku danas obustavilo proizvodnju i napustilo radna mjesta, menadžment ove kompanije tvrdi da je dogovor postignut i da bi se radnici sutra trebali vratiti na posao.

Direktor “Kavata” Smail Šabić rekao je novinarima da je na jednom odjelu ove kompanije, posljednjih dana, ostvareno 50 posto od očekivanog učinka, zbog čega se moralo raditi više prekovremenih sati, što je i uzrok nezadovoljstva radnika.

Do sada smo ispunjavali sve zakonske obveze, pa i više, a to ćemo i dalje raditi. Postigli smo dogovor s radnicima i sutra se proizvodnja normalno nastavlja – rekao je Šabić.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume Federacije BiH Ramiz Omanović kazao je Feni da žali zbog toga što su radnici, koji nisu članovi ovog sindikata, na ovakav način morali tražiti svoja prava.

Nažalost mnogo je takvih firmi u Federaciji BiH, u kojima radnici nisu bili hrabri da nam se obrate za pomoć da unutar firme organiziraju sindikat. U takvim situacijama nama su ruke vezane i ne možemo bilo što učiniti kako bismo pomogli radnicima – naglasio je Omanović.

On je pozvao radnike u industriji tekstila, kože i obuće da se obrate za pomoć kako bi organizirali sindikate u svojim poduzećima jer, kako kaže, samo na taj način, mogu doći do svojih prava.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!