"Koračajmo zajedno" - Učenici travničke Gimnazije, KŠC Petar Barbarić i sarajevski studenti zajedno posjetili Jajce i Bihać (FOTO)
"Koračajmo zajedno" - Učenici travničke Gimnazije, KŠC Petar Barbarić i sarajevski studenti zajedno posjetili Jajce i Bihać - photo: MSŠ Travnik
Aktuelno

“Koračajmo zajedno” – Učenici travničke Gimnazije, KŠC Petar Barbarić i sarajevski studenti zajedno posjetili Jajce i Bihać (FOTO)

U periodu od 24. do 25. novembra 2018. godine skupina od oko 40 mladih – studenata iz Sarajeva te srednjoškolaca iz Mješovite srednje škole „Travnik“ i Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ boravila je na studijskom putovanju u okviru interetničkog i međureligijskog projekta za mlade „Koračajmo zajedno“, pod vodstvom uposlenika NCM „Ivan Pavao II“, direktorice MSŠ „Travnik „profesorice Aide Lončar, profesora Herceg Haruna, profesorice Klaudije Ribić i koordinatora Alena Gudalo.

Studijsko putovanje u Jajce i Bihać imalo je za cilj pružiti priliku mladima da kroz međusobno upoznavanje i otkrivanje prirodnih i kulturnih vrijednosti uvide bogatstvo zemlje u kojoj žive, kako bi u njoj mogli biti graditelji mira i protagonisti suživota.

Prvog dana putovanja, mladi su posjetili kraljevski grad Jajce, koji vijekovima čuva stupove bosanskohercegovačke državnosti te u kojemu je okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Osim bogate historije, Jajce je mjesto koje odiše i brojnim prirodnim vrijednostima, te su mladi imali priliku vidjeti simbol Jajca – vodopad kojim se Pliva ulijeva u Vrbas. Nastavljajući put ka Bihaću, neizostavno je bilo posjetiti i dragulj na Plivi – Veliko Plivsko jezero.

Stigavši u Bihać, u večernjim satima, mladi su posjetili novoizgrađenu džamiju u Malom Luku, gdje ih je s članovima Mreže mladih pri Islamskoj zajednici u Bihaću dočekao imam Aldin ef. Adilović te ih upoznao s karakteristikama islamske tradicije i kulture u Bihaću, kao i izazovima s kojima se danas susreću mladi ovoga kraja.

U nedjeljnim jutarnjim satima, prva tačka programa bio je posjet Hramu Svete Trojice gdje je učesnike pozdravio otac Dalibor Nenić, koji im je progovorio o životu pravoslavnih vjernika u Bihaću. Iako danas pravoslavaca nema mnogo na ovom prostoru i uglavnom su treće životne dobi, još uvijek nastoje očuvati svoje običaje te, istovremeno, njegovati dobre odnose s pripadnicima drugih vjera.

Mladi su se potom uputili ka katoličkoj crkvi Svetoga Ante Padovanskog. U ovoj crkvi riječi dobrodošlice učesnicima je uputio fra Mario Plavčić te im ukratko predstavio djelovanje katoličkog puka kroz stoljeća na ovom prostoru, kao i primjere suživota u Bihaću u različitim historijskim razdobljima.

Kruna ovog studijskog putovanja bio je dolazak u Nacionalni park Una, pri čemu je impresivna bila posjeta najvišem vodopadu unutar Parka – Štrbačkom buku. Ni kišovito vrijeme nije moglo umanjiti neizmjernu ljepotu rijeke Une, što je još jednom potvrdilo da je ova rijeka zaista jedinstvena i da s pravom nosi epitet najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini.

Prateći zajedno tragove geografskog i kulturološkog bogatstva svoje zemlje, mladi su otkrili ljepotu suživota i međusobnog uvažavanja.

MSŠ Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!