Katica Čerkez: Pronaći će se rješenje za privremeni smještaj učenika MSŠ Travnik, ali treba ubrzati završetak izgradnje nove škole
photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Katica Čerkez: Pronaći će se rješenje za privremeni smještaj učenika MSŠ Travnik, ali treba ubrzati završetak izgradnje nove škole

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez potvrdila je u ponedjeljak kako je s predstavnicima sindikata postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru za prosvjetne radnike, te da će na sutrašnjoj sjednici kantonalne Vlade pokušati dobiti saglasnost za njegovo potpisivanje.

Složili smo se da svi budžetski korisnici trebaju crpiti ista prava iz Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora, a kad su u pitanju, među ostalim, topli obrok, troškovi za prijevoz, honorarni sati i satnice – kazala je Čerkez u izjavi za Fenu.

Istakla je kako su stari kolektivni ugovori bili dosta “komotni, odnosno različiti za osnovne i srednje škole”.

Sada smo to harmonizirali i evo niko ne priča o tome da će doći do povećanja plata u osnovnim školama, da će doći do povećanja koeficijenta… Trebamo još na tome raditi da se osnovne i srednje škole, za isti rad, isto plaćaju – ustvrdila je ministrica.

Na pitanje jesu li stvoreni uslovi za iseljavanje Mješovite srednje škole “Travnik”, čime bi bila i izvršena presuda o vraćanju zgrade Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Čerkez je izjavila kako će biti pronađeno alternativno rješenje za učenike Mješovite srednje škole, ali da se nada završetku izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku.

Alternativni smještaj bit će osnovne i srednje škole u Travniku u kojima ima višak prostora, iako to nije popularno. Dakle, ono što treba uraditi jest da se ubrza završetak izgradnje nove škole kako bi učenici, što prije, bili smješteni u uslovne prostorije – istakla je.

O datumu iseljavanja Mješovite srednje škole bit će odlučeno, kako je izjavila, nakon što bude potpisan odgovarajući sporazum s lokalnom zajednicom te postignut dogovor s predstavnicima škola na koje se odnosi ovaj proces.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!