Sveuciliste Vitez
Izabrani najbolji sportisti Srednjobosanskog kantona za 2016. godinu
photo: Sportski savez SBK/KSB
Aktuelno

Izabrani najbolji sportisti Kantona za 2016.godinu

U organizaciji Sportskog saveza SBK/KSB, a pod pokrovteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, u punoj sali Hotela”Central” u Vitezu proglašeni su najuspješniji sportisti SBK/KSB za 2016. godinu.

14. po redu “Izbor najboljih sportista Kantona” je prilika da se najboljim od najboljih dodjele priznanja za postignute rezultate  u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i u pojedinačnim i ekipnim sportovima.

Na samome početku manifestacije prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB, Mirsad Ibrišimbegović, čestitajući večerašnjim laureatima, kao i svim nominovanim sportistima, istaknuvši da će Sportski savez SBK/KSB nastaviti da radi na razvoju sportu posebno mladih sa željom da u budućnosti SBK/KSB u kratkom vremenu dobije novu Larisu Cerić jer Larisa je 2008. godine bila proglašena najboljom sportistkinjom Kantona, a u 2016. godini učesnica Olimpijskih igara u Riju. Nakon obraćanja predsjednika, u ime Općine Vitez, domaćina manifestacije, obratila se Marija Grabovac, pomoćnica općinskog načelnika za društvene djelatnosti, te ministrica Katica Čerkez koja je istaknula izuzetne napore i odricanja sportista i njihovih porodica da bi postigli vrhunske rezultate.

U konkurenicji 48 nominovanih pojedinaca, 26 nominovanih ekipa, 8 trenera, Žiri u sastavu Avdulah Zlotrg, predsjednik, Dragan Bilić, potpredsjednik, i članovi Nusret Baručija, Draga Marjanović-Mikac, Nijaz Jusufspahić, Jezdimir Miljenović i Samir Pinjo, proglasio je  najbolje u sljedećim kategorijama:

 • Najuspješniji sportista u kategoriji kadeta, Munib Dedović član Karate kluba “Mladost” iz Viteza, nositelj srebrne medalje sa Balkanskog prvenstva za kadete,
 • Najuspješnija sportašica u kategoriji kadetkinja, Dora Ćosić članica STK “CM”, Vitez aktuelna prvakinja BiH u kategoriji U-11 i U-13,
 • Najuspješniji sportista u kategoriji kadeta iz ekipnih sportova, Enes Palalić, član NK “Iskra” Bugojno koji je sa svojom ekipom NK “Iskra” osvojio prvo mjesto u Federalnoj ligi za kadete.
 • Najuspješnija sportašica u kategoriji kadetkinja iz ekipnih sportova, Emka Bašić, članica ŽNK “Iskra” iz Bugojna
 • Najuspješnija kadetska ekipa u muškoj konkurenciji, NK “Iskra”, prvak Federacije BiH
 • Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji, NK „Iskra” Bugojno, učesnci polufinala KUP-a BiH
 • Najuspješnija juniorska ekipa u ženskoj konkurenciji- OK “Vitez” Vitez , aktuelne prvakinje SBK/KSB
 • Najuspješniji sportista u kategoriji juniora, Nedim Bektaš, član Karate kluba “Mladost” Vitez osvajač srebrne medalje na Balkanskom prvenstvu za juniore
 • Najuspješnija sportašica u kategoriji juniorki, Amina Tahirović, članica Karate kluba “Travnik” akuelna državna prvakinja i 5. na Evropskom prvenstvu
 • Najuspješniji sportista u kategoriji juniora iz ekipnih sportova,  Eldar Omerinović, član NK “Iskra” Bugojno
 • Najuspješnija sportašica u kategoriji juniorki iz ekipnih sportova, Anđela Strukar, članica OK “Vitez” iz Viteza i jedna od najzaslužnijih što se OK “Vitez” nalazi na prvom mjestu Kantonalne odbojkaške lige za juniorke
 • Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji,  NK “Metalleghe BSI” Jajce, prvak Federalne lige
 • Najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji, ŽNK „Iskra” iz Bugojna, prvakinje Federalne lige
 • Najuspješniji sportista iz ekipnih sportova, Toni Livančić, član NK “Vitez”
 • Najuspješnija sportašica iz ekipnih sportova , Mersima Mešić, članica ŽNK “Iskra” iz Bugojna
 • Najuspješniji sportista, Tarik Abdibegović, član Teakwondo kluba “Kwon” iz Donjeg Vakufa, aktuelni državni prvak
 • Najuspješnija sportašica, Amina Kahrimanović, članica JK “Travnik” iz Travnika osvajačica bronzane medalje na Balkanskom prvenstvu.

Žiri je proglasio Adnana Arnautovića, trenera Karate kluba “Travnik” za najuspješnijeg trenera u pojedinačnoj konkurenciji dok je priznanje najuspješniji trener iz kolektivnih sportova pripalo Nerminu Bašiću. U konkurenciji invalidnog sporta najboljim su proglašena Ajša Zečević i Nihad Orhan u pojedninačnoj konkurenciji, Abduselam Kico je najupsješniji sportista invalid iz ekipnih sportova dok KSO “Iskra” Bugojno je najbolja ekipa sportista sa tjelesnim oštećenjem.

Pored priznanja i proglašenja najboljih u navedenim kategorijama, Sportski savez SBK/KSB uručio je priznanja, povelje i plakete.

Sportskim novinarom proglašen je Samir Mlačo iz Bugojna, dok je priznanje Sportski radnik godine pripalo sekretaru ŽNK “Iskra” iz Bugojna, Esadu Cetinu.

Povelje su dobili: Alma Ramić, za postignute rezultate na takmičenja u okviru Specijalne olimpijade BiH, Hamdija Džambo za razvoj sjedeće odbojke u 2016. godini, RTV “Bugojno”, emisija Potez i OK “Vitez” za postignute rezultate u 2016. godini, Bronzana plaketa Sportskog saveza SBK/KSB pripala je Ivanu Frljiću, Srebrna plaketa Sportskog saveza SBK/KSB Josipu Stojaku dok su Zlatne plakete dobili Hamdija dr. Mlinarević, NK “Vlašić” Turbe za 90 godina kontinuiranog rada kao i NK “Iskra” Bugojno za 70. godina kontinuiranog rada.

Nagrada za životno djelo pripala je Fadilu Mešanu, autoru tri knjige o sportu na području Općine Travnik, jednom od osnivača Stonoteniskog i Rukometnog kluba Travnik, čovjeku koji je sav svoj život posvetio sportu i njegovom razvoju.

Doprinos u večeri sporta dali su Viteški akordi, HKD “Napredak” Vitez i BZK “Preporod” Vitez, kao i sponzori, donatori, bez čije se podrške ovakve i slične manifestacije ne mogu održati.

Ovom prilikom Sportski savez SBK/KSB se zahvalio i medijskim sponzorima koji doprinose da se za uspjesi sportista, sportskih radnika ostanu zabilježeni.

Sportski savez SBK/KSB / Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!