Sveuciliste Vitez
I u Travniku obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja
photo: CEM Travnik
Aktuelno

I u Travniku obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja

U okviru projekta „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“, jučer je u školama koje učestvuju u projektu, obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja.

U srednjim školama u Travniku, Jajcu, Vitezu, Novom Travniku i Bugojnu, vršnjački edukatori Centra za edukaciju mladih jučer i danas održavaju radionice na temu nasilja nad ženama i djecom, a u svakoj školi, koja učestvuje u projektu, otvoren je i informativni kutak sa informacijama o tome kome se može prijaviti nasilje, te gdje žrtve nasilja mogu potražiti pomoć.

4.juni su 1983. godine Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom djece žrtava nasilja, s ciljem podsjećanja ljudi da veliki broj djece svakodnevno doživljava različite oblike nasilja, kao i naglašavanja važnosti zaštite prava djece i borbe protiv nasilja.

Nasilje nad ženama i djecom najčešće se dešava u porodici, odnosno bračnim i vanbračnim zajednicama, a obuhvata zanemarivanje, fizičko, psihičko nasilje i seksualno iskorištavanje.

Obilježavanje Međunarodnog dana djece žrtava nasilja u svih pet škola istovremeno ujedno je i centralna aktivnost u ovom ciklusu projekta, koji je direktno i indirektno obuhvatio više od 2000 učenika u SBK. Njih oko stotinu obučeno je za vršnjačke edukatore na temu nasilja nad ženama i djecom i osnaženo da o tom problemu pričaju u svojim vršnjačkim grupama. Učenici navedenih pet srednjih škola protekle godine imali su priliku pogledati dio predstave „Skrivene sjene“, koja im je pokazala sa čime se sve žene i djeca žrtve nasilja suočavaju, te poslala poruku zašto je važno pričati o ovom problemu i razbijati tabu koji je oduvijek vezan za njega.

Projekat “Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja”, čiji cilj je prevencija transgeneracijskog prenošenja nasilja među učenicima srednjih škola, finansiran je kroz Fond ekonomske podrške Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za edukaciju mladih Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!