BiH

Hitno zasjedanje Gradskog vijeća Zenice zbog projekta Plava voda

Aktuelni problemi u realizaciji kapitalnog projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” bit će na dnevnom redu današnje hitne sjednice Gradskog vijeća Zenice.

Nakon što su dogovoreni načini finansiranja tog projekta, kojim će se osigurati dovoljna količina vode za potrebe nekoliko gradova u srednjoj Bosni, zbog nedefiniranih obaveza aktivnih sudionika u realizaciji projekta i nepravovremeno provedenih aktivnosti projekt je ponovno doveden u pitanje.

Za regionalni projekt “Plava voda” vrijedan 22 miliona eura, kojim će značiti dovod pitke vode u Zenicu, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, ranije su osigurana kreditna sredstva kod dvije evropske banke. Za angažiranje dijela sredstava, koja su obezbjeđena kreditnim putem,  još uvijek nije dogovoreno ko će u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama Federacije BiH, da osigura instrumente  za kreditno zaduženje neophodno za realizaciju projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda”, a rok je kraj januara.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja bi trebala biti jedan od sudionika u realizaciji tog značajnog projekta, razmatrala je zaključak Gradskog vijeća Zenice i izjasnila se da podržava projekt “Plava voda”, ali da će u daljim procedurama kreditnog zaduženja i obezbjeđenja povrata kredita i dalje insistirati na poštivanju zakonskih procedura.

Vijećnici Gradskog vijeća Zenice trebali bi da na današjoj hitnoj sjednici daju odgovore i ponude nova rješenja administrativne i finansijske problematike u realizaciji projekta “Plava voda”.

Za danas je zakazana i sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj bi također trebalo da bude govora o projektu “Plava voda”, jer dio poslanika traži da se ta tema uvrsti u dnevni reda skupštinskog zasjedanja.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!