Aktuelno

Hiljade vjernika na Gospinom vrilu kod Travnika proslavilo blagdan rođenja Djevice Marije (FOTO+VIDEO)

Ove nedjelje proslavljen je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, odnosno Mala Gospa.

U narodu poznata „Mala gospojina“ posebno se svečano slavi u travničkoj župi Ovčarevo, u svetištu nadomak Travnika, koje nosi naziv Gospino vrilo.

Svetoj misi koju je, prethodile su i mise trodnevnice koje okupe tradicionalno više tisuća vjernika iz svih krajeva središnje Bosne.

Podsjetimo, Gospino vrilo se nalazi jedan kilometar zapadno od Travnika, uz izvor ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici desetljećima tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadnaravnu moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode. To su, u čestim šetnjama sa sjemeništarcima, zapazili i Isusovci, profesori u travničkom sjemeništu i u Nadbiskupskoj gimnaziji, te su na tom mjestu, nazvavši ga Gospino vrilo, 1923. godine izgradili kapelicu. I Gospino vrilo je ubrzo postalo poznato među katoličkim pukom. Hodočasnici i prolaznici okrepljuju se vodom s izvora, a nose je i sa sobom svojim ukućanima…

Godine 1989. Počela je i gradnja veće crkve, ali su radovi u toku rata zaustavljeni. No, prije nekoliko godina radovi su nastavljeni i na radost ovdašnjeg katoličkog puka i brojnih hodočasnika, crkva je sagrađena i slovi za jednu od najljepših u Srednjobosanskom kantonu.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!