Sveuciliste Vitez
Hiljade hodočasnika pohodi svetište Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca
Hiljade hodočasnika pohodi svetište Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca - photo: FENA
Aktuelno

Hiljade hodočasnika pohodi svetište Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca

U povodu obilježavanja blagdana sv. Ivana Krstitelja, hiljade hodočasnika i ove godine pohodi Podmilačje kod Jajca, jedno od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.

Među hodočasnicima, koji pješače do ovog svetišta u srednjoj Bosni, nalazi se i penzioner Zvonko Eldić, koji je porijeklom iz Travnika, a trenutno je nastanjen u Hrvatskoj.

Dolazim u Podmilačje uvijek kada mi to obaveze dozvoljavaju te nastavljam ovaj lijepi običaj koji su gajili i moji roditelji. Sveti Ivo je zaštitnik svih nas te smo mu, u znak zahvalnosti, uvijek dolazili i dolazit ću dok god budem mogao – rekao je Eldić za Fenu.

Do svetišta sv. Ivana Krstitelja, za kojega se veže predaja o iscjeliteljskim moćima, pa je i Podmilačje još krajem prošloga stoljeća od nekih pisaca dobio epitet “bosanskoga Lourdesa”, već 14 godina pješači i Željko Nikić, koji iz okolice Viteza prepješači više od 60 kilometara.

To je obiteljska tradicija i ovo svetište je za mene nešto posebno, kao i za ostale katolike iz srednje Bosne – istakao je Nikić.

Hodočasnike iz Lašvanske doline put do Podmilačja vodi preko Vlašića, a mještani okolnih sela su im i ove godine nudili osvježenje na putu prema svetištu.

Posebnost ovog zavjetnog svetišta je, između ostalog, i u služenje mise, uoči blagdana sv. Ive, koja je namijenjena oboljelima, te veliki broj hodočasnika pješice pređe i više od stotinu kilometara, kako bi molili za zdravlje svojih najbližih i pomoć u teškim životnim situacijama.

Nakon mise sa molitvom za bolesnike, večeras će u Podmilačju biti upriličen duhovni i molitveni program, dok će u ponedjeljak, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, u 11 sati biti održano središnje misno slavlje.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!