FOTOGALERIJA: Više od 350 učesnika ovogodišnjeg Pješačenja do zdravlja
photo: Sportski savez SBK/KSB
Aktuelno

FOTOGALERIJA: Više od 350 učesnika ovogodišnjeg Pješačenja do zdravlja

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Sportski savez SBK/KSB u saradnji sa i PD “Koprivnica” iz Bugojna u nedelju, 13. maja 2018. godine, organizovali su tradicionalno 16. Pješačenje do zdravlja, povodom 31. maja – Svjetskog dana borbe protiv pušenja pod nazivom „S nama na putu do zdravlja“ do planinarskog doma u Dubokoj, Općina Bugojno.

Ova tradicionalna manifestacija okupila je više od 350 učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Donji Vakuf, i domaćina općine Bugojno različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijest građana, a posebno mladih, o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

Kao i prethodnih godina za učesnike manifestacije obezbjeđen je prijevoz iz Općina SBK/KSB, roštiljada i tradicionalni grah.

Nakon šetnje učesnici su imali priliku učestvovati u malonogometnom turniru, skakanju u vrećama za najmlađe učesnike, dok je za starije učesnike organizovani povlačenje konopca koje je kod učesnika izaziva veliko interesovanje, kao i takmičenje u karaokama.

Nakon dolaska za zaintresovane učesnike organizovana je šetnja od planinarskog doma u Dubokoj do Hajdučkih vrata koja svjedoče o prirodnim posebnostima i ljepoti Bosne i Hercegovine.

Sportski savez SBK/KSB i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB nastavit će sa ovakvim aktivnostima kao jednim od načina borbe protiv ovisnosti od duhana, a sama činjenica da se broj učesnika svake godine povećava govori koliko ove dvije institucije rade na promociji borbe protiv pušenja, odnosno promociji tjelesne aktivnosti sa ciljem očuvanja zdravlja.

Također, ovaj projekat doprinosi da učesnici uživaju u prirodnim ljepotama SBK/KSB.

Sportski savez SBK/KSB

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!