FOTOGALERIJA/VIDEO: Obnovljena Šarena džamija: Travnički dragulj od subote otvara svoja vrata
FOTOGALERIJA/VIDEO: Obnovljena Šarena džamija: Travnički dragulj od subote otvara svoja vrata - photo: Agencija DAN
Aktuelno

FOTOGALERIJA/VIDEO: Obnovljena Šarena džamija: Travnički dragulj od subote otvara svoja vrata

U travničkoj Donjoj čaršiji, prema raspoloživim podacima od druge polovice 16. vijeka, nalazi se travnička “Sulejmanija” ili “Šarena džamija”.

Nazvana je “Šarenom” zbog bogatih i neobičnih likovnih dekoracija na vanjskim i unutrašnjim zidovima, a osim toga je karakteriše munara/minaret koji se kod ove džamije nalazi na lijevoj umjesto na desnoj strani. Historičari to pravdaju nestabilnim tlom zbog potoka koji se tuda slijevaju prema rijeci Lašvi. Zanimljiva je i nepotvrđena činjenica da munara navodno potječe od stare džamije, “Ćamilije” koja se nalazila na tom mjestu i koja je izgorjela u požaru 1815. godine. Veliki travnički požar iz 1903. godine je jednostavno “zaobišao” ovaj objekat.

Prethodna renovacija Šarene džamije rađena je osamdesetih godina prošloga vijeka, a posljednja koja upravo završava ovih dana, obuhvata kompletan vanjski i unutrašnji dio, te okolicu.

I današnjim obilaskom smo se uvjerili da Šarena džamija izgleda prelijepo, a dio onoga što smo zabilježili pogledajte u našem današnjem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!