U Sarajevu počelo zasjedanje Glavnog odbora SDA o aktuelnoj situaciji i izmjenama Statuta
U Sarajevu počelo zasjedanje Glavnog odbora SDA o aktuelnoj situaciji i izmjenama Statuta - photo: FENA/Alma Pašić Delić
BiH

FOTOGALERIJA: U Sarajevu počelo zasjedanje Glavnog odbora SDA o aktuelnoj situaciji i izmjenama Statuta

Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), na čijem dnevnom redu bi se trebali naći  aktuelna politička situacija u BiH, informacija o implementaciji izbornih rezultata te utvrđivanje Prijedloga Statuta SDA, počela je danas u Sarajevu.

Vršilac dužnosti predsjednika Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić je prije početka sjednice kazao novinarima da se na sjednicama redovno razmatra aktualna politička situacija, sagledava se  situacija u političkom smislu, u smislu onoga što predstoji, a to je formiranje vlasti kako na državnom tako i na federalnom nivou.

Ono što je suštinsko danas na sjednici je donošenje novog Statuta kao prijedloga za Kongres koji će ga usvajati. Naravno, i svih ostalih odluka koje su vezane za ono što će Kongres tretirati, a to je broj delegata, broj članova Glavnoga odbora – kazao je Lukić.

Na novinarsko pitanje šta su suštinski prijedlozi izmjena Statuta, Lukić je kazao da je jako teško u par rečenica  reći šta je to sve suštinsko.

Puno toga se mijenja  u okviru Statuta, smatrajući da je SDA-u potrebno da učini neke promjene. Napomenut ću da se struktura rukovodstva stranke mijenja u smislu da se ukida pozicija zamjenika predsjednika stranke, a broj potpredsjednika stranke se povećava na devet. S tim da su u okviru Statuta propisana pravila u smislu onoga što treba obezbijediti kad su u pitanju mladi, žene i nebošnjaci – pojasnio je Lukić.

Dodao je da je još niz promjena u okviru Statuta koje će regulirati broj mandata, dužinu trajanja mogućih mandata za bilo koga od članova SDA, kao i pitanje imenovanja na određenim funkcijama.

Tako da se taj krug sužava kako bi ovako jedna velika stranka mogla daleko veći broj svojih članova da angažuje na tim aktivnostima – istaknuo je Lukić.

Dodao je i kako nema velikih promjena kada je riječ o ovlaštenjima potpredsjednika stranke.

U suštini tu nema nekih velikih promjena. Ono što je ključno, to je da u trenucima odsustva predsjednika SDA, on će odrediti jednog od devet potpredsjednika koji će ga u tom trenutku mijenjati. To je ono što je suštinski – kazao je Lukić.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!