Otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima iz Jajca
photo: Orhan Ganibegović
BiH

FOTOGALERIJA: Otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima iz Jajca

Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce otvoreno je danas u haremu džamije Esme sultanije, u povodu 25. godišnjice osnivanja Slave brdske brigade 305/705.

Otvaranju je prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da je 329 mladića iz Jajca dalo život za odbranu BiH i da to nikada ne smije biti zaboravljeno.

– To je najčasniji način da se ‘ode u zemlju’. Imamo veliki dug prema njima. Ne smijemo dopustiti da išta na ovoj zemlji bude osim BiH, onoga što su šehidi i poginuli borci htjeli – rekao je Izetbegović.

Poručio je da su Bosanci i Hercegovci početkom devedesetih godina bili šokirani tadašnjim dešavanjima, ali da se više nikada ne smije desiti da budu nespremni.

– Mi smo dobri ljudi, koji ne vjeruju da im komšija može to uraditi, ali dobili smo lekciju – rekao je Izetbegović.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović je čestitala godišnjicu formiranja brigade naglasivši da su njeni pripadnici učestvovali u odbrani gotovo cijele BiH te da će njihova hrabrost ostati upamćena.

Potcrtala je da su mnogi pripadnici dali život da bi danas BiH bila u slobodi.

– Dali su život i mi smo obavezni da iskažemo poštovanje prema njima, ali i njihovim porodicama. Časna borba zaslužuje da bude časno obilježena i zato je poseban događaj otvaranje spomen-obilježja koja su vječni zapis – istakla je Mahmutbegović.

Savjetnik ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Ramiz Dreković je poručio da je Jajce historijski grad u kojem je uvijek vladao suživot, tolerancija i razumijevanje te pozvao da tako bude i u budućnosti.

Naglasio je da šehidi i poginuli borci nikada ne smiju biti zaboravljeni, ali ni njihove porodice.

Posebno je istaknuo značaj zapošljavanja njihove djece jer, kako je kazao, otvaranje spomen-obilježja nije dovoljno da im se oduži.

Nakon otkrivanja centralnog spomen-obilježja otvorena je i izložba fotografija šehida i poginulih boraca u Domu kulture.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!