Arhiva

FOTOGALERIJA: Elisejska poljana bez automobila: Hiljade Parižana prošetale omiljenom avenijom

Na hiljade Parižana prošetalo je danas avenijom na Elisejskim poljanama, u okviru početka programa zabrane saobraćaja popularnim pariskim bulevarom jednom u mjesecu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Inicijativu za zabranu saobraćanja motornih vozila avenijom koja se proteže na dva kilometra, od Trga Concorde do Trga Charles de Gaulle, pokrenula je gradonačelnica Anne Hidalgo kako bi se smanjilo zagađenje zraka. 

Lokalni mediji izvještavaju kako Hidalgo “nije mogla sanjati bolji dan” za pokretanje kampanje od današnjeg kada je temperatura zraka od 27 stepeni Celzijusa na ulice izmamila hiljade građana i turista. 

Bez uobičajenih zvukova gustog saobraćaja, Elisejske poljane danas su bile neobično mirne i ispunjene samo žamorom ljudi.

Gradske vlasti ranije su tražile smanjenje zagađenja uvođenjem iznajmljivanja bicikala, dodatnim biciklističkim stazama i usvajanjem zakona o električnim automobilima.

Pomenuta avenija će, u okviru programa “Pariz diše”, biti pješačka zona prve nedjelje svakog mjeseca. 

Elisejske poljane Parižani nazivaju i “najskupljom ulicom u Evropi” budući da se duž nje nalaze najluksuznije prodavnice odjeće, dragulja, satova, kao i najbolji lanci restorana, barova i klubova.

Današnji oblik avenija je dobila krajem 19. stoljeća, a prethodno je na istom mjestu bilo veliko polje i vrtovi, a naziv je dobila po istoimenim poljanama iz grčke mitologije. U aveniji završava posljednja etapa Tour de Francea, a u vrijeme Božića ulica je ukrašena veličanstvenim ukrasima. U neposrednoj blizini nalazi se i Elisejska palača koja je sjedište francuskog predsjednika.

Anadolu Agency

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!