FOTO: Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB održao predavanje i besplatne preglede
FOTO: Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB održao predavanje i besplatne preglede - photo: Agencija DAN
Aktuelno

FOTO: Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB održao predavanje i besplatne preglede

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB je u srijedu u prostoru Sveučilišta/Univerziteta Vitez u Travniku obilježio Svjetski dan dijabetesa.

Svi prisutni bili su u prilici besplatno izmjeriti šećer u krvi, krvni pritisak, tjelesnu visinu i težinu, kao i dobiti savjete od zdravstvenih radnika o poboljšanju svog zdravstvenog stanja.

“Četrnaesti novembar se tradicionalno obilježava kao Svjetski dan dijabetesa, a ovogodišnja tema „Dijabetes u obitelji“ ima za cilj da skrene pažnju na to koliko je važna uloga obitelji u ranom otkrivanju bolesti, te samo-kontroli i kontroli oboljeli. Naime, Internacionalna fondacija za dijabetes ističe kako danas u svijetu boluje oko 425 miliona osoba i to najčešće od dijabetesa tipa 2, koji se, ustvari, prementivnim aktivnostima može vrlo uspješno spriječiti. Upravo tu je uloga obitelji da pomogne u u klanjanju riziknog faktora za nastanak same bolesti. Pored toga, značajan dio pacijenata je nedijagnostikovan, odnosno, žive sa dijabetesom, a ne znaju da boluju od njega, te je također uloga obitelji tu da upozna rane znakove i simptome bolesti, te adekvatno da reaguje. Dijabetes ima i genetsku predispoziciju, te se može pojaviti kod više članova jedne obitelji. Ukoliko se rano ne otkrije, onda se kasno započinje sa njegovim liječenjem, a time se pospješuje nastanak komplikacija bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, sljepoća, probleme sa radom bubrega, amputacije” – izjavila je za Agenciju DAN mr. sci. dr. Amra Mehmedbegović Živanović, specijalista socijane medicine i organizacije zdravstva, te je dodala:

Takođe je važno skrenuti pažnju na edukaciju, ne samo pacijenata oboljelih od dijabetesa nego i članova njihovih obitelji, kako bi mogli pomoći sami sebi ali i ostalim članovima obitelji u sprječavanju riziko-faktora za nastanak dijabetesa kao što su neadekvatna ishrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, te ih potaći na promjenu u zdrave stilove života.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!