BH Telecom
FOTO: U Travniku održan sastanak predstavnika vlasti sa Udruženjem poslodavaca skijališta Ski Srednja Bosna
photo: Agencija DAN
Turizam

FOTO: U Travniku održan sastanak predstavnika vlasti sa Udruženjem poslodavaca skijališta Ski Srednja Bosna

Reklama Izbori 2018 1

Problemi funkcionisanja turističkih kapaciteta na području Srednjobosanskog kantona bili su tema sastanka predstavnika Udruženja poslodavaca Ski Srednja Bosna sa predstavnicima Turističke zajednice SBK/KSB, ali i predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti koji je u srijedu održan u Travniku.

Sastanku su prisustvovali kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Katica Čerkez, te načelnici općina Srednjobosanskog kantona koje raspolažu značajnim turističkim kapacitetima.

Utvrđeno je da nepostojanje kvalitetne zakonske regulative, a kakvu već imaju pojedini kantoni, iz godine u godinu stvara ogromne gubitke svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i pojedincima i kompanijama koje ulažu značajna sredstva u funkcionisanje turističkih kapaciteta.

Iz godine u godinu Srednjobosanski kanton pohodi sve veći broj turista, ali upravo nedostatak te jasno definisane regulative dovodi do svojevrsnog bezvlašća i nepostojanja odgovornosti pojedinaca i kompanija koje nude turističke usluge. Jasno definisanje prava i obaveza i u ovoj oblasti je od krucijalnog značaja kako bi turistička ponuda tokom cijele godine bila na odgovarajućem nivou, ali i kako bi se na zakonski način prikupila sredstva koja bi kasnije mogla biti ulagana u njeno poboljšanje.

Naglašeno je da samo na području Srednjobosanskog kantona funkcioniše čak sedam ski centara i skijališta, koja se iz godine u godinu suočavaju sa istim problemima, upravo zbog nedorečenosti postojećih zakonskih propisa.

Od Vlade Srednjobosanskog kantona i lokalnih zajednica je zatraženo da se pod hitno uključe u rješavanje nagomilane problematike, te pristupe izradi zakonske regulative za ovu oblast.

Agencija DAN

Reklama Izbori 2018 1
error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!