Arhiva

FOTO: Najbolji startupi na jednom mjestu: „WARM-UP FOR STARTUPS“ powered by UNDP

Danas, 2.11.2016. godine, u prostorijama inovacijskog i poduzetničkog centra Networks održao se jedinstven sajam poduzetništva  „Warm-Up for Startups“ u organizaciji Fondacije „Networks“ i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima su se obratili Edin Mehić, suosnivač Networksa, Ajla Fijuljanin, direktorica Fondacije Networks i Adela Pozder Čengić, voditeljica sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Kako u BiH tako i globalno, UNDP kroz svoje programe nastoji pružiti podršku vlastima za stvaranje politika i poticajnih intervencija u korist mladih ljudi, razvijanje njihovog poduzetničkog duha, a posebno onih intervencija kojima se razvijaju znanja i sposobnosti potrebni privatnom sektoru.

„Mi u UNDP-u vjerujemo, da je spajanje mladih ljudi koji sa sobom donose energiju i entuzijazam sa poduzetnicima i inovatorima pravi put da se njihove vještine i ambicije osnaže, kao i da se stvore dugotrajni pozitivni efekti u obliku novih prilika, radnih mjesta ili novih saznanja,“ rekla je Adela Pozder Čengić, voditeljica sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

„Iako ovakve inicijative bude veliko interesovanje, činjenica je da u BiH još uvijek nedostaje organiziran i strateški pristup sa jasno identifikovanim aktivnostima i ciljevima, koji bi u konačnici promjenio situaciju kada je u pitanju nezaposlenost mladih ljudi. Takav pristup bi svakako trebao uključiti privatni sektor, inovacione centre i sve relevantne aktere, kako bi mladi uskladili vještine koje stiču kroz obrazovanje sa onim koje su potrebne na tržištu rada“, dodala je ona.

Događaj je okupio 32 startupa iz Sarajeva, Travnika, Zenice, Mostara, Visokog, Tuzle, Ljubljane, Maribora, Velenja, Kragujevca, i Beograda. Svi učesnici imali su priliku predstaviti svoj dosadašnji rad ali i stvoriti nova prijateljstva i strateška partnerstva. Za učesnike su također organizovane radionice sa profesionalnim mentorima, te umrežavanje sa predstavnicima domaćih i regionalnih kompanija i potencijalnim investitorima.

Nakon uspješno realizovanog prvog akcelerator programa koji je rezultirao sa 14 startupa i 5 investicija, poduzetnički i biznis centar Networks zvanično otvara i drugi akcelerator program. Kao i do sada, program je otvoren za sve mlade poduzetnike iz svih sektora, koji će dobiti priliku razvijati svoje biznis ideje uz potpunu mentorsku, logističku i finansijsku pomoć. Tokom današnjeg događaja, novi kandidati će imati priliku po prvi put predstaviti svoje ideje, te time osigurati mjesto u jedinstvenom programu u našoj zemlji.

Izvor: UNDP BiH