Arhiva

FOTO: Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku gradi svoju četvrtu zgradu, položen kamen temeljac

U ponedjeljak, 1.augusta 2016 godine, nakon podne namaza, svečano je položen kamen temeljac za novu, četvrtu po redu zgradu Elči Ibrahim-pašine medrese.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici vjerskog, političkog, javnog i kulturnog života te predstavnici Ministarstva vakufa i islamskih pitanja države Katar, koje ujedno i finansira izgradnju ovog objekta. Pored direktora medrese, mr.Dževdeta Šošića prisutnima su se obratili i muftija travnički, dr.Ahmed Adilović, zamjenik Reisul-uleme, mr.Husejin Smajić, premijer SBK-a, gospodin Tahir Lendo te izaslanik Ministra vakufa i islamskih pitanja, gospodin Muhammed Džebr al-Mena’i.

Izaslanik Reisul-uleme mr.Husejina Kavazovića bio je mr.Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Direktor Šošić u svom obraćanju, prisutnima se zahvalio na dolasku i iskazao svoju radost izgradnje novog objekta Medrese koji ima za cilj unapređenje rada Medrese i njene uloge koju ona ima u Zajednici i društvu. ” Mi preuzimamo emanet da ovaj objekat kada se završi i njegovi kapaciteti služe jačanju kvalitete odgojno-obrazovnog procesa u našoj medresi i da doprinosi tome da Medresa bude prestižna škola na ovim prostorima i da prednjači u kvaliteti usluga koje pruža našim učenicima i učenicama.

Ovaj objekat će svjedočiti o prijateljstvu bratskih naroda države Katar i Bosne i Hercegovine.”, kazao je Šošić. Kroz 3D prezentaciju ukratko je upoznao prisutne sa izgledom četvrte zgrade i sadržajima koje će ona pružati. Izaslanik Reisul-uleme, mr.Abdibegović u svom obraćanju prenio je selame Reisul-uleme i čestitao Upravi medrese i njenim uposlenicima.

Svečanu ceremoniju polaganja kamena temeljca otvorili su hafiz Senad Podojak, proučivši odlomak iz Kur’ana i hor Elči Ibrahim-pašine medrese, kasidama Merhaba i Salla alejke.

 

Travnicki.INFO/Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!