Sveuciliste Vitez
Arhiva

FOTO: Balkanski kongres u Banjaluci okupio više od 1.000 stomatologa

Balkanski kongres stomatologa (BaSS) koji je okupio više od 1.000 stomatologa otvoren je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dvadesetjednu godinu se održavaju ovi kongresi svake godine u drugoj državi. Jednostavno države se bore da dobiju ovakav skup, zbog svojih stomatologa, zbog toga što dolaze u grad, možete zamisliti kakav je značaj, danas je preko 1.200 ljudi iz čitavog Balkana, iz skoro čitave Evrope u Banjaluci i svi su zadovoljni svi sretni”, rekao je predsjednik Udruženja privatnih doktora stomatologije RS i predsjednik Organizacionog komiteta Savo Kostadinović.

Objasnio je da će stručnjaci iz oblasti stomatologije u tri dana koliko traje kongres imati priliku da vide izložbu stomatološke opreme, stomatoloških materijala, a najnovija saznanja iz oblasti stomatologije sa učesnicima će podijeliti profesori, eminentni svjetski stručnjaci iz čitave Evrope, Njemačke, Švajcarske, Norveške, Amerike…

“Ovo je prvi put da dolazim na ovaj kongres i vrlo je dobro organizovan, i veoma interesantan”, rekao je Mehmet Dalli, profesor sa Katip Celebi univerziteta iz Izmira u Turskoj, koji je prvi put na BaSS kongresu.

Mihael Stanojević, predsjednik 21. BaSS kongresa istakao je da je ovaj kongres odnosno Balkansko stomatološko društvo osnovano upravo iz tog razloga da bi mladim kolegama istraživačima na Balkanu dalo prostor i mogućnost da istražuju, ali i da prezentuju svoj radove.

“Na ovom kongresu, što je jedan lijep uspjeh, uspjeli smo da okupimo preko 460 izlagača, naučnih radova mladih kolega. Takođe, imamo 25 eminentnih predavača koji su došli po pozivu i imamo veliku dentalnu izložbu”, rekao je Stanojević i dodao da je osim toga 600 kolega je potvrdilo svoj dolazak ili su već došli na sam kongres. 

Među njima je i ortodontist Orhan Hakkı Karataş koji je u Banjaluku došao sa suprugom Rabiom Merve Celik Karatas i još dvoje prijatelja. Sviđaju im se Sarajevo i Banjaluka, posjetili su Travnik i Mostar, jeli ćevapčiće i bosanski burek i sve u BiH im se veoma sviđa. 

“Sviđa nam se BaSS kongres, veoma je dobar za edukaciju. Uradili smo poster prezentaciju”, rekao je Orhan koji radi na Kocatepe univerzitetu u Turskom Afyonu. 

Drago mu je i što ovom kongresu prisustvuje veliki broj njegovih kolega iz Turske, a već je sreo kolege iz Konye, Istanbula i Malatye.

Anadolu Agency

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!