Arhiva

Edin Džeko podržao kampanju “Skivene sjene”

Kapiten bh. nogometne reprezentacije Edin Džeko podržao je kampanju “Skrivene sjene”, koju od 2013. godine provodi Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik, s ciljem suzbijanja nasilja nad ženama.

Uz književnicu Nuru Bazdulj-Hubijar i judistkinju Larisu Cerić, koje su ranije podržale ovu kampanju, “Skrivene sjene” su korak bliže svom cilju – buđenju svijesti bh. građana kada je u pitanju nasilje nad ženama i djevojčicama, saopštili su iz CEM Travnik.

“Kroz kampanju želimo ukazati javnosti na veliku potrebu da se zaštite zlostavljane žene, jer je, prema statistici, u BiH svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, a najčešće je zlostavljač netko iz uže porodice”, kaže se u saopštenju.

Kampanja okuplja javne osobe, sportiste, predstavnike poslovnog svijeta, medija, akademske zajednice i druge zainteresovane koji žele dati doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, jer je ona efikasna samo ako se uključi cjelokupno društvo.

U okviru kampanje nastala je istoimena predstava, kreirana nakon intervjua sa žrtvama nasilja u BiH, koja je odigrana u više bh. gradova, te u Novom Sadu, dok je planirano i njeno izvođenje u Švedskoj.

U okviru “16 dana aktivizma”, predstava “Skrivene sjene” bit će odigrana 6. decembra u Pozorištu mladih u Sarajevu.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!