Sveuciliste Vitez
Dragan Škulj: Ukoliko ne bude potpisan kolektivni ugovor u maju slijede protesti policajaca
Dragan Škulj: Ukoliko ne bude potpisan kolektivni ugovor u maju slijede protesti policajaca - photo: FENA
Aktuelno

Dragan Škulj: Ukoliko ne bude potpisan kolektivni ugovor u maju slijede protesti policajaca

Ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora, policijski službenici u Srednjobosanskom kantonu organizovat će u maju proteste, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a SBK/KSB Dragan Škulj.

On je novinarima rekao kako su kolektivni ugovori potpisani za sve budetske korisnike u SBK/KSB, osim za policiju, te da je od pregovaračkog tima Vlade SBK/KSB zatraženo da prihvati tekst bilo kojeg kolektivnog ugovora za policiju na području Federacije BiH.

Većinu stvari smo dogovorili, međutim, osnovno oko čega se ne možemo dogovoriti je plaćanje noćnog rada i pasivnog dežurstva. U svim ostalim kantonima to je usvojeno, pa i mi tražimo da noćni rad bude plaćen s 40 posto, a da pasivno dežurstvo bude plaćeno s deset maraka po smjeni, a najviše sa 100 maraka tokom jednog mjeseca – naglasio je Škulj.

Skupština SBK/KSB usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i naknadama policijskih službenika SBK/KSB, kojim se, kako su naveli iz Vlade, usklađuje iznos naknada za slučajeve teške invalidnosti i bolesti, ozljeđivanja na radu i smrti, sa zakonskim odredbama na nivou Federacije BiH.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!