Aktuelno

Dr. Amra Mehmedbegović-Živanović i Mateja Paklarčić učestvovale na seminaru u organizaciji EU

Amra Mehmedbegović-Živanović i Mateja Paklarčić su ispred Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB-a Travnik učestvovale na seminaru “Zaštita od izloženosti duhanskom dimu u BiH: perpsektive i izazovi”, koji su povodom 31. januara – Nacionalnog dana bez cigareta organizirali EU Info centar, u saradnji s udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI), u Sarajevu.

 

“ Oko 800 milijuna muškaraca i 200 milijuna žena konzumiraju cigarete, tj. skoro 20 % svjetske populacije.  Zbog učestalosti pušenja u svijetu Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) utvrdila je da je pušenje duhana globalni problem s teškim posljedicama za javno zdravstvo.” izjavila je Mehmedbegović-Živanović.

 

Procjenjuje se da godišnje umire oko 600.000 pasivnih pušača, a od ovog broja, 75 % su bili žene i djeca. Duhan se danas uzgaja u 124 svjetske zemlje, na površini većoj od 3,8 milijuna hektara. Godišnji prihodi od duhanske industrije dostižu skoro pola trilijuna dolara, a proizvodnja cigareta za posljednjih deset godina porasla je za 12 %. Prema podacima koje je objavio Svjetski atlas duhana, jedan pušač iz BiH godišnje u prosjeku popuši 2278 cigareta, odnosno 114 kutija. Ako se uzme u obzir da prosječna kutija cigareta košta oko 4 KM, bh. pušač godišnje za cigarete izdvoji 456 maraka.

Bosna i Hercegovina se nalazi među 13 zemalja svijeta po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivouNaša zemlja se po količini našla na listi vodećih zajedno sa Kinom, Rusijom, Indijom i Turskom.

 

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH (MCPBiH) Draženka Malićbegović naglasila je da borba za zaštitu zdravlja stanovništva od izlaganja duhanskom dimu podrazumijeva angažiranje aktera iz različitih sektora i provođenje različitih mjera radi smanjenja i ograničenja proizvodnje i upotrebe duhanskih proizvoda. Bosna i Hercegovina, kao država članica Ujedinjenih nacija, Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske zdravstvene mreže, obavezna je da primjenjuje međunarodne, pravne i ostale dokumente koji reguliraju problematike duhana i preporuke propisane ovim dokumentima. Najznačajniji takav dokument, napomenula je Malićbegović je Okvirna konvencija o kontroli duhana koju je BiH ratificirala 2009. godine, a MCPBiH se u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom u sektoru zdravstva priprema dvogodišnji izvještaj o implementaciji ove konvencije.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark je naglasio da pušenje cigareta predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi.

 

Međunarodna ekspertica za javno zdravstvo i programska direktorica Udruženja PROI Uliana Bakh navela je da, po nekim procjenama, od posljedica pušenja u BiH godišnje umre više od 8.000 ljudi, što znači da za pet godina umre više od 40.000 ljudi.Osim toga, istakla je da duvanski proizvodi uništavaju zdravlje i ubijaju ljude koji su nepušači te da BiH trpi, ne samo zdravstvene već i ekonomske posljedice uzrokovane pušenjem cigareta. Po njenim riječima, prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da su direktni troškovi za liječenje maligne neoplazme i kardiovaskularnih oboljenja mogu se pripisati pušenju, iznosili 12 miliona KM.

 

“Brojnim istraživanjima dokazano je da pušenje cigareta, ali i izloženost duhanskom dimu tzv. pasivno pušenje, znatno doprinose obolijevanju i prijevremenom umiranju od niza bolesti. Zbog posljedica štetnog djelovanja duhana svakih 8 sekunda u svijetu umire jedan čovjek. Pušenje duhana kako u svijetu, tako i kod nas dostiglo je pandemijske razmjere, no ono što posebno zabrinjava je činjenica, da i pored svih saznanja i kampanja o negativnom djelovanju cigareta, da je isto postalo općeprihvaćeno ponašanje koje zajednica tolerira”, dodala je Paklarčić.

 

Ukoliko se postojeći trendovi pušenja nastaveSvjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti povezanih sa pušenjem do 2020. godine udvostručiti, što predstavlja još jedan razlog za hitnim djelovanjem u rješavanju ovog problema u BiH.

 

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!