Sveuciliste Vitez
Arhiva

Direktor IDDEEA-e na okruglom stolu ‘Dobre prakse u upravljanju identitetom’

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Edim Nesimi učesnik je ekspertnog okruglog stola “Dobre prakse u upravljanju identitetom” koji se održava u Budvi 26. i 27. oktobra u organizaciji OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava i uz podršku Jedinice za borbu protiv terorizma Odjela za transnacionalne prijetnje (ATU/TNTD). 

OSCE je na poziv stručne zajednice pokrenuo proces konsultacija za izradu Priručnika dobrih praksi u upravljanju identitetom koji će doprinijeti poboljšanju razmjene informacija u ovoj oblasti u OSCE regionu.

Izrada priručnika odvija se uporedo sa globalnim inicijativama koje predvodi Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) s ciljem promoviranja izdavanja putnih  isprava na osnovu provjerljivih dokaza o identitetu. Državama članicama OSCE-a će ovaj priručnik poslužiti kao referentni vodič sa dobrim praksama za izdavanje putnih isprava po ovom principu.

Okrugli sto je tim povodom okupio stručnjake iz oblasti izdavanja putnih isprava, matičnih ureda i sistema za upravljanje identitetom iz jugoistočne Evrope s ciljem prikupljanja iskustava i razmjene dobrih praksi koje će se naći u ovom priručniku.

Direktor IDDEEA Edim Nesimi prezentirao je sistem izdavanja ličnih dokumenata u Bosni i Hercegovini sa fokusom na lanac identiteta i proces elektronske razmjene podataka između nadležnih organa za izdavanje ličnih dokumenata i matičnih ureda. Ukazao je na prednosti ovakvog sistema koji je u BiH kreiran 2009. godine i koji omogućava uvid u rad svih službenika koji rade na izdavanju ličnih dokumenata i verifikaciji činjenica iz matičnih knjiga.

U radu okruglog stola učestvuju predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Crne Gore i Srbije, saopćeno je iz Agencije IDDEEA.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!