Aktuelno

Dijalog za budućnost: U Travniku se razgovaralo o kvalitetnom obrazovanju (FOTO)

Obrazovna dijaloška platforma „Dijalog o kvalitetnom obrazovanju“ održana je u petak, 25. oktobra, u Travniku za 36 sudionika iz različitih društvenih sektora s teritorija ove općine.

Cilj ove platforme je da učesnici aktivno sudjeluju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja.

Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da sudionici prenesu dobivene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.

„Obrazovna dijaloška platforma ima za cilj upoznati sve aktere društvenog života i stručnjake iz oblasti obrazovanja sa značajem koncepta kvalitetnog obrazovanja. Razgovarali smo s dvije profesorice iz Sarajeva o nedavno realiziranom međunarodnom testiranju Pisa koje je rađeno u BiH i čiji će nam rezultati pokazati što to trebamo promijeniti u obrazovanju u BiH da stvorimo djecu sposobnu za suvremeno tržište rada“, istaknula je izvršna direktorica Genesis Projecta Dijana Pejić.

Sudionicima su predavanja održale doktorica psiholoških nauka Dženana Husremović, doktorica pedagoških nauka Radmila Rangelov Jusović te konzultantica UNICEF-a BiH Lejla Hadžimešić.

“Svi smo mi većim dijelom čuli za pojmove PISA, TIMSS i slično, ali nikada prije nismo imali priliku uživo i kroz samu diskusiju saznati neke bitne činjenice o navedenom. Prije svega kroz prezentaciju i samu diskusiju moglo se dosta toga saznati, a također pripremiti nas same za neke dodatne izazove i istraživanja tog tipa. Tijekom same diskusije osvrnuo sam se na veoma bitnu stvar koja se tiče ishoda učenja osnovne i srednje škole, a što je baza za nastavak školovanja i usavršavanja. Ako temelji nisu kvalitetno definirani i jasni, sve ostalo što se nadovezuje na to ne može pokazati dobru kvalitetu”, rekao je viši asistent iz područja matematike i matematičkih nauka Ahmed Palić.

Obrazovna dijaloška platforma u općini Travnik se realizirala zajedno s općinskom upravom, koja je partner na projektu u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekt „Dijalog za budućnost” financira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF) te sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške.

“Svaki razgovor o obrazovanju, razmjena iskustava, konstruktivni komentari ljudi koji su direktno ili indirektno uključeni u obrazovanje jako su bitni. Svi smo mi dio obrazovnog sistema i veoma je važno da smo uključeni u rješavanje problema i suočavanje sa izazovima koji su pred nama. Vjerujem da će potaknuti sugestijama i idejama svi sudionici ove platforme dati svoj doprinos da učinimo sve kako bi obrazovni sistem učinili što kvalitetnijim ”, kazala je jedna od sudionica platforme Rahela Čabro.

Projekat „Dijalog za budućnost 2“ ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji kako bi se nastavilo s promocijom suživota, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem različitosti.

Ovakav prostor stvara se i putem mehanizma lokalne platforme dijaloga, kao alata koji služi kao katalizator za sve inicijative za širenje mira i povjerenja u sklopu lokalne zajednice.

Projektom se želi omogućiti adolescentima i mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama, prilika da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da zajedno s drugima, na lokalnim dijaloškim platformama identificiraju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici, preporuče provodiva rješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima, priopćili su organizatori.

(Fena)

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!