Aktuelno

Delegacija EU u BiH pozvala građane Travnika i SBK da preuzmu inicijativu (FOTO)

Neformiranje vlasti, nakon Općih izbora u BiH, pogađa građane, te usporava i europski put BiH -izjavio je u ponedjeljak u Travniku šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, učestvujući na debati o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Wigemark je rekao da je bitno ne zaustavljati neophodne aktivnosti i procese, u periodu dok se očekuje formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou.

Najvažnije je da nema zaustavljanja i da se proces nastavlja. Dakle, slično kao kod vožnje bicikla, jer morate okretati pedale. Nisu toliko bitni ni kandidatski status za članstvo u EU, ni otvaranje pregovora, koliko ta transformacija društva koja dolazi s procesom europskih integracija, a koja donosi napredak u borbi protiv korupcije, te poboljšanje infrastrukture, obrazovanja, pravosuđa itd. – rekao je novinarima.

Odgovarajući na pitanje građana, među kojima je i ono može li međunarodna zajednica preuzeti inicijativu kako bi bio ubrzan europski put BiH, Wigemark je rekao da podrška integracijama nije upitna, ali da do nužnih promjena mora doći u BiH.

Ne možete postati dio EU ukoliko neko, umjesto vas, donosi odluke. One moraju biti donesene u ovoj zemlji, demokratskim procesom, uz uvažavanje svih procedura i zakona– naglasio je Wigemark.

Na debati je, između ostalog, rečeno da je proces pristupanja u EU spor i komplikovan proces, ali i da je EU budućnost zemalja regije.

Austrija je postala članica EU 1995. godine i nikada nismo požalili. Vrlo nam je bitno da to postanu i zemlje regije, jer to neće koristiti samo vama, nego će i za EU značiti mir i stabilnost – izjavila je ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Nadam se da ćemo vas jedan dan vidjeti kao članice EU. To je dug i komplikovan proces, ali je EU tu da vas podrži i siguran sam da ćete postati njen dio – istakao je ambasador Švedske Anders Hagelberg.

Na debati je bilo riječi i o iskustvima Hrvatske i Crne Gore, u procesu europskih integracija.

Javna debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU, održana je u okviru projekta “PrEUzmi inicijativu”, koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!