"Dani vakufa u BiH": Obaveza je vlasti osigurati povrat oduzete vakufske imovine
"Dani vakufa u BiH": Obaveza je vlasti osigurati povrat oduzete vakufske imovine - photo: Agencija DAN
Aktuelno

“Dani vakufa u BiH”: Obaveza je vlasti osigurati povrat oduzete vakufske imovine

Obaveza je vlasti da osigura povrat oduzete vakufske imovine kako bi ona ponovno bila stavljena u funkciju potreba šire društvene zajednice, rečeno je na okruglom stolu “Vakufi na području Travnika”, koji je održan danas u Travniku u okviru manifestacije “Dani vakufa u BiH”.

Direktor Vakufske direkcije pri Islamskoj zajednici u BiH Senaid Zajimović rekao je novinarima da se nakon zakona kojima je, u bivšem sistemu, nacionalizovana i oduzimana vakufska, te imovina drugih vjerskih zajednica, i danas donose štetni zakoni.

Jedan od njih je Zakon o premjeru i katastru u Republici Srpskoj i istovjetan zakon koji se priprema u Federaciji BiH. Smatramo da bez konsultovanja sa vjerskim zajednicama ne treba donositi te zakone. Imali smo i loša iskustva sa zakonima o privatizaciji, pa je veliki dio imovine privatizovan, a podliježe restituciji – naglasio je Zajimović.

Po njegovim riječima, zakon o restituciji treba biti donesen što prije, kako bi se “zadovoljila pravda i bar djelomično izvršila naknada svima kojima je bespravno oduzeta imovina u prošlosti“.

Naša imovina se procjenjuje na četiri ili pet milijardi maraka, a tako je i kod drugih vjerskih zajednica. Zabrinjava činjenica da se samo sedam posto oduzete imovine odnosi na vjerske zajednice, a ogroman dio na druga fizička i pravna lica. Međutim, njih nema u zahtjevima za povrat i onda se stiče dojam da samo vjerske zajednice nešto žele i traže – naglasio je.

Zajimović je ocijenio da mogućnosti za povrat imovine ime, ali je potrebna politička volja.

Ovdje je samo pitanje političke volje i vjerujem da će se pojaviti hrabar politički lider koji će udovoljiti, ne samo vjerskim zajednicama, nego i drugima fizičkim i pravnim licima – istakao je on.

Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović, naglasio je da je više od 80 oduzetih objekata na području općine Travnik bilo vakufsko, te je, takođe ukazao na važnost donošenja zakona o restituciji.

Do danas je 19 dućana vraćeno na korištenje, ali ne i u vlasništvo. Podaci govore da je oko 80 posto vakufa u BiH oduzeto od raznih sistema koji nam nisu bili naklonjeni, odnosno nisu poštivali vjerska prava te je pitanje kada će i koliko biti vraćeno – naglasio je Adilović.

Na okruglom stolu, koji je organizovan u saradnji s Medžlisom IZ Travnik i Muftijstvom travničkim, bilo je riječ i o ulozi i značaju vakufa te o istaknutim imena iz prošlosti koja su zaslužna za nastanak bh. gradova i njihovu urbanizaciju.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!