Danas u Travniku obilježen Dan pobjede nad fašizmom
photo: FENA
Aktuelno

Danas u Travniku obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Svečanom akademijom i polaganjem cvijeća ispred spomen-kosturnice “Majka” u Travniku danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Travnik, Fuad Lolić, izjavio je za agenciju FENA kako je današnji dan jedan od najsvjetlijih trenutaka, kako za svijet, tako i za BiH.

Mislim da bi to trebali shvatiti i naši političari. Nažalost, mi smo gotovo jedina država u Europi čije rukovodstvo ne obilježava ovaj značajan dan na adekvatan način. Međutim, dok je nas antifašista bit će nam bolje – istakao je Lolić.

Upozoravajući na zabrinjavajuću tendenciju pojave neofašizma u svijetu, dodao je kako je ipak, optimista jer postoje i mladi naraštaji koji njeguju tekovine antifašizma.

Iako sam djelomično zabrinut, vjerujem da su mladi i njihovi nastavnici svjesni važnosti antifašističke borbe i mislim da će biti nešto od ove države – rekao je Lolić.

Osim članova Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Travnik, cvijeće na spomenik “Majka” danas je položila i delegacija Općine Travnik te učenici travničkih škola.

U zemljama Evrope, 9. maj se proslavlja kao Dan pobjede nad fašizmom, s obzirom na to da je na današnji dan 1945. godine u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke.

Ovaj dan se takođe obilježava i kao Dan Europe.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!