Danas počinje sezona košarkaške A1 lige BiH: KK Travnik dočekuje IBU Spartans
Danas počinje sezona košarkaške A1 lige BiH: KK Travnik dočekuje IBU Spartans - photo: Agencija DAN
Sport

Danas počinje sezona košarkaške A1 lige BiH: KK Travnik dočekuje IBU Spartans

Takmičenje u sezoni 2018/19. košarkaške A1 lige BiH počinje danas. Pobjednik i putnik u viši rang takmičenja bit će poznat nakon 23. aprila 2019. godine kada počinje play-off u kojem će nastupiti četiri najbolje plasirane ekipe.

U ovoj sezoni će nastupiti 12 klubova, a klubovi s novim imenima su KK Igman Burch University i KK IBU Spartans, ali se u suštini radi o klubovima KK Igman i KK Burch i koji su nastupili i prošle sezone. KK IBU Spartans svoje domaće utakmice će igrati u Živinicama, saopćeno je iz rukovodstva takmičenja.

Novajlije u ligi na osnovu ostvarenog plasmana kroz takmičenje A2 lige BiH su Brčko Distrikt i Živinice, dok se nakon dvije sezone igranja u Prvenstvu BiH, ekipa Bošnjak Hadžići ponovo vratila u A1 ligu.

Pored navedenih ekipa, A1 ligaško društvo još čine Čelik Zenica, Turbina Jablanica, Radnički Goražde, Promo Donji Vakuf, Iskra Bugojno, Konjic i Travnik.

Broj stranaca u ekipi je ograničen na dva, a pod pojmom stranci se podrazumjevaju svi igrači koji nemaju BH državljanstvo. U prijavnoj listi od 12 igrača na utakmici mogu biti samo tri igrača starija od 30 godina a svaka ekipa će na listi morati imati i tri igrača koji su mlađi od 20 godina.

Kao i u prethodnoj sezoni sve utakmice će biti snimane, te u roku od 48 sati biti postavljene na Youtube kanal, a moći će se kao i live statistika pronaći na stranici www.rkstuzla.ba.

Također, novina je da će sudije na svakoj utakmici biti kontrolisane nakon video analize svake utakmice.

Takmičenje će u ovoj sezoni voditi kancelarija Regionalanog košarkaškog saveza Tuzla.

U prvom kolu se sastaju se:
Živinice – Konjic (16.00)
Bošnjak – Iskra (16.00)
Travnik – IBU Spartans (18.00)
Turbina – Igman (18.00)
Čelik – Brčko (19.00)
Radnički – Promo (19.00)

Svi mečevi se igraju danas, osim utakmice Turbina – Igman koja je zakazana za 21. oktobar.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!