Arhiva

D. Vakuf: Upriličena promocija knjige „Brak problemi i metodi rješavanja“

U okvori manifestacije “506. Dani Ajvatovice” u Donjem Vakufu je upriličena promocija knjige „Brak problemi i metodi rješavanja“ autora hafiza dr. Senaida Zaimovića. Domaćin na promociji je bio glavni imam Medžlisa IZ-e Donji Vakuf Esad ef. Slipac, a promotori prof. dr. Ismet Dizdarević, Mustafa Prljača Glavni i odgovorni urednik El-Kalema. Promociju je svojim prisustvom uveličao i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović koji se na kraju i obratio prisutnima.

Prof. dr. Ismet Dizdarević se u svom obraćanju osvrnuo na način pisanja knjige i metodologiju prikupljanja podataka, napominjući pri tome da su ovakve sveobuhvatne analize doprinijele da autor dođe do veoma zanimljivih spoznaja, na osnovu kojih, pored iznošenja stanja, on nudi i rješanja što je jako rijetka pojava kod drugih autora, pa ova knjiga ima i tu dodatnu vrijednost.

Sam autor u svom izlaganju ističe da bračni problemi nisu nova problematika, njih je bilo i bit će. Ali se on bavio istraživačkim radom u aktuelnom trenutku jer se danas brak i porodica drugačije definiše i drugačije doživljava. Stoga je u ovoj knjizi i obradio problematiku koja je sve više zastupljena ne samo kod nas nego i u svijetu zato što je porodica poremećena. Neminovno je da iz tako pogrešnog osnova i pristupa zasnivanju bračne zajednice, dođe do bračnih problema.

Dakle, cilj njegovog istraživanja je bio ispitati i utvrditi raširenost bračnih problema na području BiH, uzroke, vidove, manifestacije i posljedice bračnih problema, nošenje sa problemima i njihovim rješavanjem i gledanje islama na brak, bračne probleme i načine njihovog prevazilaženja.

Tokom provedenog istraživanja autor je utvrdio da je najveći broj razvoda brakova u BiH uzrokovan ekonomskim prilikama.

Knjiga je izašla krajem 2015. godine u izdanju IK „El-Kalem“ Sarajevo, sadrži 354 stranice, tvrdog uveza, a predstavlja originalno naučno djelo iz oblasti bračnog odnosno porodičnog života, nastalo kao rezultat istraživanja i analize ovih pitaja koja je autor provodio nekoliko godina. U knjizi su i broni statistički podaci i grafički prikazi, a ovo je prva njena promocija.

Izvor vijesti: DVVijesti.info

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!