Bez uspjeha završeni pregovori o povećanju plata radnicima u zdravstvu u SBK/KSB
Bez uspjeha završeni pregovori o povećanju plata radnicima u zdravstvu u SBK/KSB - photo: FENA
Aktuelno

Bez uspjeha završeni pregovori o povećanju plata radnicima u zdravstvu u SBK/KSB

Pregovarački tim Vlade Srednjobosanskog kantona odbio je zahtjev o povećanju koeficijenta za isplatu plata zdravstvenim radnicima, zbog čega je, bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru, završen današnji sastanak pregovaračkih timova Vlade i Kantonalnog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata Armin Kukić podsjetio je kako su članovi ovog sindikata, među kojima su najbrojniji medicinske sestre i tehničari, od 1. aprila bez kolektivnog ugovora te da će nastaviti svakodnevni polusatni štrajk upozorenja.

Za nas je neprihvatljiva Vladina ponuda o povećanju satnice rada s 2,31 KM na 2,35 KM. Već smo odustali od određenih zahtjeva, ali ne možemo odustati od onoga za uvećanje koeficijenata za 0.3, za sve grupe linearno. Smatramo da je ovaj zahtjev realan i da novca za to ima – rekao je Kukić novinarima nakon sastanka.

Ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić tvrdi da bi povećanje koeficijenta predstavljao veliki finansijski teret na Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO), zbog čega je Vlada ostala pri ponudi za povećanje satnice.

Ne mogu reći tačan iznos, ali ljudi iz ZZO-a tvrde da mnogo košta povećanje koeficijenata i da su tu u pitanju milioni. Iako smatram da su zahtjevi sindikata opravdani, vjerujem da je naša ponuda realna i da ne ugrožava sistem – naglasio je on.

Kako je rečeno, štrajk upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama bit će nastavljen svakodnevno, od 10:00 do 10:30 sati, odnosno u vrijeme pauze, dok Predsjedništvo Sindikata ne donese odluku o daljim koracima.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!